Прогулятися стежками та містками в парку, що заснований у 1782 році, зайти до палацу князя Станіслава Понятовського, помилуватися краєвидами на річку Рось з вежі Бельведер. Все це можливе у Корсуні-Шевченківському. Також там можна відвідати мілітарний музей, де представили патріотичну виставку “Україна понад усе”. Її присвятили учасникам Революції Гідності, українським воїнам і волонтерам. Розповідає Суспільне.

До Корсунь-Шевченківського національного заповідника входять дванадцять пам’яток і шість об’єктів культурної спадщини України. Що змінилося у роботі заповідника та музею за період повномасштабного вторгнення, розповіла Українському Радіо Черкаси заступниця директора заповідника Лідія Овсієнко.

blank

“Найцікавіший для наших відвідувачів – це палацово-парковий ансамбль. Він цікавий і архітектурними об’єктами, і парком, який має статус національної пам’ятки. До складу заповідника входить п’ять музеїв. Три з них на території у Корсуні-Шевченківському. Це історичний музей, музей-палац Понятовського і мілітарний музей”, — розповіла Лідія Овсієнко.

blank

Також є музей у Стеблеві — літературно-меморіальний музей Івана Нечуя-Левицького і меморіальний музей українського композитора Кирила Стеценка — у Квітках.

Проєкт “Україна понад усе” музейники розпочали у червні 2014 року:

“У 2024 році ми стикнулися з тим, що ніхто не міг нам надати інформацію про тих, хто на фронті, тому ми задумали таку виставку, почали доєднувати всіх наукових працівників. Дуже допомогла місцева газета, яка почала публікувати маленькі заміточки про тих, хто приходив на ротацію. І така спільна праця всього колективу продовжується донині”, — деталізувала пані Лідія.

У 2022 році музей історії Корсунь-Шевченківської битви реорганізували. Тепер і експозиції розміщені у палаці Понятовського, а мілітарний — у флігелі, де була художня галерея, розповіла Лідія Овсієнко.

“У 2023 році ми почали потроху, як і всі музейники України, відкривати свої експозиції для відвідувачів. У квітні відкрився історичний музей, у липні — палац Понятовського, а мілітарний музей був закритий, хоча ми збирали багато речей. Велику увагу приділяли збору матеріалів про загиблих українських воїнів. Нині там п’ять експозиційних залів і близько тисячі експонатів”.

За словами музейниці, відмінність виставки “Україна понад усе” 2014-2017 років, 2017-2022 років і нинішньої велика:

“Це тому, що там головною була меморіальна складова, тобто ми розповідали про корсунців, які воювали або які загинули під час війни. Нова експозиція – це такий синтез меморіальної складової і показу російсько-української війни. Можливо, цей досвід комусь знадобиться, тобто ми показуємо участь захисників з чотирьох територіальних громад — це Набутівська, Корсунь-Шевченківська, Селищанська, Стеблівська”.

blank

Для тих, хто цікавиться мистецтвом та архітектурою нині відкрили одну з башт палацу — башта Бельведер. Там експозиція “Погляд через століття” — розповідає про історію палацово-паркового ансамблю.

“Сам похід на цю башту цікавий для відвідувачів, вони з задоволенням туди ходять”, — прокоментувала пані Лідія.

blank

Щодо експонатів, то експозиція поповнилася колекцією порцеляни:

“Із останнього, що ми одержали, цікавого, і що буде представлено в нас у музеї палацу Понятовського, це частина колекції порцеляни Олени Берикуль-Криворучко. Це канадка українського походження, яка народилася на Миколаївщині. Тривалий час вона збирала цю порцеляну, а потім вирішила передати її українським музеям. Що дуже для нас було несподівано, що це під час війни, тобто вона вірить в те, що Україна переможе і українським музеям надсилає цю порцеляну.”

blank

Нині музейники одержали одну частину колекції – 96 предметів, вона представлена у музеї Палаці Понятовського, можна її побачити, додала пані Лідія. Реставрація комплексу поки на паузі:

“До повномасштабного вторгнення була така надія, розроблялася проєктно-кошторисна документація для реставрації трьох пам’яток заповідника – це в’їзна брама, флігель і палац. Але почалось повномасштабне вторгнення, ми розуміємо, що кошти ці треба для перемоги, для українських військових, тому поки все на паузі”.

У 2022 році в нас майже не було відвідувачів: близько 3,5 тисяч за рік. Тому що музеї були зачинені, були екскурсії лише по архітектурному комплексу, розповіла Лідія Овсієнко. Відтак працівники заповідника започаткували проведення онлайн-аукціонів.

“Оскільки ми почали волонтерити із початком війни — з 2014 року. Займалися плетінням маскувальних сіток. Минулого року (у 2023 – ред.) започаткували проведення онлайн-аукціонів. Місцеві художники надають свої роботи і через нашу сторінку в соцмережі ми продаємо їх. Торік ми зібрали десять тисяч гривень і передали підрозділу, в якому служить художник Ярослав Байда. У 2024 році ми дванадцять тисяч гривень зібрали і передали місцевій волонтерці Вірі Кваші, яка закупила гумові чоботи для воїнів”, — деталізувала пані Лідія.

За її словами, музейники створили архівні документи зі спогадами однієї з волонтерок, яка возила їжу та продукти на Київщину:

У Квітках наша працівниця готувала, хліб пекла, пиріжки, це все розвозила на Київщину. Ми навіть спогади в неї записували, вона розказувала, як ділили по картоплині між людьми в Ірпені, тому що по-іншому просто не можна було. Вона отримала подяку керівника військової адміністрації за волонтерську діяльність, тому що вона дуже багато готувала”.

Зараз, з відкриттям експозицій, кількість відвідувачів в комплексі збільшилася. У 2023 році нарахували понад 16 тисяч. Сезон у заповіднику зазвичай починається у квітні, тому що люди їдуть не тільки музею подивитися, а й погуляти, відпочити.

Інтерв’юерка — Галина Рибак.