Особливістю літа будуть температурні контрасти – чергування спекотних періодів із прохолодними за рахунок чого спостерігатимуться часті грози у супроводі шквалів, граду та сильних злив, коли  за добу може випадати до 20 мм опадів. Не виключені і утворення смерчів, лише в травні на Черкащині град випадав вже 5 разів, при середніх значеннях за увесь літній сезон – 4-5 випадків.

Кожного місяця спостерігатиметься значна кількість спекотних днів, з температурою повітря +35..37º. Найсильніша і найтриваліша спека очікується у перші 10 днів серпня. Як відомо, спека +35º і вище вважається у нашому кліматі небезпечним погодним явищем. У ці дні треба берегтися від теплового удару. Однак, ранні осінні заморозки можливі вже з 20-22 серпня.

Така контрастна та переважно нестійка погода може заважати проведенню жнивної кампанії, ремонту дорожньої інфраструктури та підготовки до осінньо-зимового періоду. Разом з цим, періоди спеки формуватимуть високі показники горимості в екосистемах регіону. Найбільш посушливим та спекотним чекаємо із 20 липня по 10 серпня, тому показник пожежної небезпеки буде особливо високим. Це вимагатиме особливої організації та уваги служб, які відповідають за життєзабезпечення області.

Проте, не варто забувати, що літо це час відпусток. Тому потрібно з насолодою використовувати погожі дні для відпочинку та оздоровлення не забуваючи слідкувати за прогнозами погоди і не пропускати повз вуха штормові попередження.