У селі Чубівка, що на Черкащині, два роки не ремонтували дорогу. Навесні вибоїни стали ще більшими. У Службі автодоріг зазначають, що коштів бракує, тож ремонтують в першу чергу ті шляхи, на які найбільше скаржаться люди. Громади можуть долучатися до співфінансування ремонту або ж шукати спонсорів, розповів Суспільному директор департаменту будівництва Черкаської ОДА Ростислав Євмина.

Стан доріг навесні погіршився, зазначив Євмина. Та ремонт автошляхів через повномасштабну війну держава не фінансує:

“Законом України «Про державний бюджет» на 2024 рік взагалі не передбачено фінансування на утримання доріг. Ми опрацьовуємо ту базу, яка в нас була з минулого року для того, аби максимально раціонально їх використали на тих напрямках, де це буде можливо”, — пояснив Євмина.

Обласними та сільськими дорогами Черкащини опікується Служба місцевих автодоріг, розповів директор Служби Борис Бабій. З його слів, від початку повномасштабної війни коштів на ремонт шляхів спрямовують в чотири рази менше:

“На 2014 рік у нас передбачено фінансування залишків коштів у розмірі 323 мільйонів гривень. Із них 150 мільйонів — експлуатаційне утримання, інше – це капітальні та поточні ремонти. Першочергові ремонтуємо дороги, по яких найбільше звернень і скарг”.

Втім, долучитися до співфінансування своїх доріг можуть як громада, так і спонсори, розповів Ростислав Євмина:

“Громади можуть виділити співфінансування, ми включимо ці гроші до нас у бюджет і служба місцевих автодоріг виконає або експлуатаційне утримання, або ремонтні роботи. Якщо ж є якесь підприємство, яке вважає, що дорога в поганому стані, воно може звернутися за дозволом на виконання робіт”.

Також місцеві жителі можуть написати офіційне звернення з проханням відремонтувати дорогу, додав Борис Бабій. Його розглянуть та рішення залежатиме від того, чи є кошти:

“В першу чергу потрібно звертатися до нас із листом і до департаменту будівництва. Ми, своєю чергою, оглядаємо дорогу, визначаємо об’єми, а департамент приймає рішення про проведення робіт”.