У березні цього року за позовом Смілянської окружної прокуратури витребувано на користь держави комплекс будівель колишнього санаторію площею 2,6 тис кв.м., оціночною вартістю понад 300 млн грн, розміщеного на заповідних територіях Канівщини у с. Прохорівка. Розповіли у пресслужбі обласної прокуратури.

Вказаний комплекс державного майна у 2020 році було відчужено титульним володільцем ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» жителю Київщини.

Наразі право державної власності відновлено шляхом офіційного внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запису про припинення права власності громадянина та реєстрації права власності за державою в особі Фонду державного майна України.

Комплекс санаторію розміщується на мальовничій земельній ділянці площею 43 га, в межах парку-пам’ятки садового-паркового мистецтва місцевого значення «Михайлова гора» та де знаходяться ще дві ботанічні пам’ятки «Дуб Т.Г. Шевченка» та «Сосна М.В. Гоголя», які також є об’єктами природно-заповідного фонду місцевого значення.

За часів Радянського Союзу санаторій збудували на місці родинного маєтку М.О.Максимовича – видатного українського науковця, першого ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка.