На вибіркову принциповість черкаських так званих “антикорупціонерів-розслідувачів” звернув увагу відомий київський журналіст Василь Крутчак, який зробив, зокрема, резонансне розслідування щодо замовників і організаторів рейдерського захоплення Красногірського олійного заводу, і в тому числі завдяки якому майновий комплекс підприємства вдалося повернути власникам, а виконавці злочину опинились на лаві підсудних.

Так, зокрема Крутчак проаналізував останнє розслідування місцевого сайту, яке стосувалося нібито закупівлі одним із медзакладів Черкас російського обладнання. Однак, як з’ясував Крутчак, обладнання даного бренду купується на Черкащині не вперше і не лише міською радою. Цитуємо мовою оригіналу:

“Вони не бачать суперечливих закупівель медичної техніки, які відбуваються за участю ОДА, і тільки після того, як я публічно тицьнув їх носом, як котят, мамкин розслідувач Артур Чемирис в своєму наступному розслідуванні, знову ж про міську раду, тільки цього разу про обладнання бренду “VIZION”, вже вимушено згадав і ОДА. Ви тільки послухайте, як він це бідлабузно робить: що обладнання бренду “VIZION”, яке було придбано з черкаського міського бюджету, планують придбати і в ОДА. І тут же відразу бере коментар в чиновника ОДА, який каже, що рішення купувати таку продукцію ще не остаточне. І все. В Артура більше немає запитань до ОДА… Хоча в 2021 році заклади охорони здоровʼя Черкаської ОДА закуповували різноманітне медичне обладнання, у тому числі бренду “VIZION” на суму близько 24 млн грн., і тоді не було ніяких проблем, і тільки коли обладнання цього бренду почали закуповувати медичні заклади міської ради, то відразу зʼявилась “зрада” і “російський слід”.

Василь Крутчак також не втримався, щоб не зіронізувати, що і в самого так званого розслідувача є “російський слід” – тобто родичі в російській федерації. До речі, в попередньому розслідуванні Чемирис на диво легко додзвонився в росію, а як повідомив Держспецзв’язку ще 3 березня 2022 року, в Україні обмежено розмови з українських сім-карток російським абонентам. То чи не тому він так легко додзвонився, що знає, як можна обходити цю заборону? Тож в ситуації з Чемирисом можемо доповнити іронію Крутчака афоризмом, що головне в будь-якому розслідуванні – не вийти самим на себе.

blank blank

blank blank blank

Зазначимо, що після цих так званих розслідувань, щоб уникнути маніпуляцій та спекуляцій, у Черкаській міській раді було створено спеціальну комісію, яка зараз вивчає факти закупівлі і вже звернулася до СБУ, Нацполіції та Торгово-промислової палати щодо перевірки закупівель на предмет корупційної складової, обґрунтованості ціни придбаного обладнання та з’ясування країни-виробника. Паралельно комісія звернулась до постачальників обладнання з проханням надати експертні висновки щодо ідентичності та відповідності обумовленим у тендерній документації параметрів. Комісія працюватиме до 26 квітня, а до 1 травня має оголосити про результати перевірки.

Також готові оприлюднити коментарі Управління охорони здоров’я Черкаської ОДА щодо згаданих закупівель обладнання.

Варвара Горова