«Потьомкінською дєрєвнею», або банальною «показухою» вже охрестили в народі далекоглядні плани чиновників Матусівської ОТГ щодо створення в громаді своєї лікарні. Справа хороша і благородна, проте «мертвонароджена», говорять у медичних колах. А особисті примхи матусівських керманичів, які переважають здоровий глузд, вже «вилазять боком» самим жителям громади. У чому ж справа, розбиралась «Шполяночка +».

Наприкінці травня на сторінках вісника Матусівської громади з’явилася інформація про те, що жителі ОТГ нібито не отримують належного медичного обслуговування. «На 4,5 тисяч жителів залишився один сімейний лікар, два фельдшери та три медичні сестри», – йдеться у повідомленні. – «Вказані працівники працюють в амбулаторії та двох ФАПах громади, які в свою чергу підпорядковуються Центру первинної медико-санітарної допомоги Шполянської ОТГ».

Відтак, у Матусові вирішили створити свій медичний заклад – простою мовою,  поліклініку у складі… амбулаторії та двох ФАПів.  До всього, в ОТГ додали нову посаду директора цього закладу, який в перспективі має керувати медициною в Матусові.

Як стало відомо, очільником новоствореного закладу матусівські чиновники призначили колишнього лікаря Шполянської ЦРЛ Анатолія Павлюка, який розрахувався з роботи. Свою зарплату (як говорять в селі, це понад 25 тисяч гривень, – ред.) медик отримує за рахунок сільського бюджету в обхід норм, які вимагають оформлення обов’язкового укладення договору з Національною службою здоров’я. Фахівці Шполянської РДА розводять руками і кажуть, що самі не розуміють, чим керуються матусівські керівники, витрачаючи на це кошти своєї громади. Бо з точки зору закону,  це не дозволено.

Незважаючи на це, матусівці продовжують отримувати медичну допомогу у Шполі (від лікарської консультації і до стаціонарного лікування).

Очільниця Шполянської РДА Наталія Коваль розповідає, що фактично матусівці отримують медичну допомогу за рахунок податків шполян і жителів Лип’янської ОТГ. Сам же Матусів навідріз відмовляється надавати кошти на лікування своїх односельчан.

– У Матусові хочуть створити свою дільничну лікарню, на кшталт Шполянської ЦРЛ. На це закладені кошти в їхній місцевий бюджет. На це громада отримала від народного депутата Стріхарського субвенцію на соцекономрозвиток у сумі  1 млн 892 тис. грн (на капітальний ремонт нежитлової будівлі дільничної лікарні), – каже Наталія Миколаївна. – Плануючи збудувати свою лікарню в Матусові, вони не дають кошти, які передбачені і розраховані на кількість жителів їхньої громади, на вже існуючу Шполянську ЦРЛ, де наразі і лікуються жителі їхньої громади. Цього року у них була передбачена сума – 551 тис. 300 грн.

Наталія Коваль розповідає, що Шполянська і Лип’янська громади такі кошти на лікування своїх хворих виділили, але через відмову Матусова платити за своїх пацієнтів, Шполянській ЦРЛ не вистачає коштів на всі потреби закладу, адже незважаючи на деструктивну позицію матусівських керманичів, лікарня не відмовляє жителям Матусівської ОТГ у наданні медичної допомоги.

– Виходить, що розбудована лікарня (Шполянська ЦРЛ – ред.), у якій є всі умови для лікування, яка має всі ліцензії, яка підписала договори з НСЗУ, не доотримує коштів навіть на енергоносії, які залишилися на утриманні місцевих бюджетах. Ми були змушені відшуковувати кошти замість Матусова, щоб у ЦРЛ не відрізали світло, – скаржиться чиновниця. – Крім того, я говорила з департаментом охорони здоров’я і виявилось, що на таку кількість населення, як у Матусові, вони не можуть створити вторинної ланки. Первинку – так, але навіть не ЦПМСД, а нижчого рівня. На яких підставах вони це роблять, невідомо. Витрачають на це великі гроші, а в результаті люди і далі лікуватимуться у Шполянській ЦРЛ. Замість того, щоб дати кошти, наприклад, на той самий томограф для Шполянської ЦРЛ, аби вона змогла надавати більше послуг і їхнім жителям в тому числі.

Сподівається, що матусівські чиновники змінять свою позицію щодо фінансування районної лікарні і керівник Шполянської ЦРЛ Василь Уманець.

– Частково фінансування районної лікарні іде з громад і районного бюджету. Райлікарня надає спеціалізовану медичну допомогу  усім хворим району, і не відмовляє нікому, незважаючи на те, з якого села якої ОТГ цей хворий. Тому фінансові потреби нашого закладу було рівномірно розподілено на всіх жителів району. Додатково ще надходять кошти із НСЗУ, – розповідає Василь Петрович. – Кошти з Матусівської ОТГ ми не отримуємо, і вони відмовляються від фінансування ЦРЛ. Ми не з претензіями, а з проханням звертаємося допомогти у фінансуванні ЦРЛ.

Пан Уманець розповідає, що лише за 6 останніх місяців в Шполянській ЦРЛ було проліковано 178 пацієнтів з Матусівської ОТГ.

– Через карантин це удвічі менше, ніж за цей період минулого року. Але зараз всіх хворих приймаємо, обстежуємо на коронавірус, отримуємо результати наступного дня і відмови у лікуванні немає нікому, – повідомив медик.

Як з’ясувалося, впертість матусівських чиновників не лише боляче вдарила по ЦРЛ, в якій лікують всіх без винятку жителів Шполянщини. Внаслідок демаршу Матусівської ОТГ, а відтак, брак фінансування, страждають і самі пацієнти.

Як розповів Василь Уманець,  у Матусові проживає жінка, в якої діагностовано тяжке аутоімунне захворювання. Хвора потребує лікування дороговартісним препаратом (вартість одного флакона  33 тис. гривень, на курс  треба 6 таких флаконів, тобто 198 тисяч гривень. Зі слів лікаря, в районному бюджеті таких коштів немає.

Тож якби Матусівська ОТГ сплачувала розраховані кошти на Шполянську ЦРЛ, то і хвора була б забезпечена необхідним препаратом.

– Матусів звертається до Шполянської ЦРЛ, щоб цю жінку забезпечили цими коштами. Але дайте субвенцію на лікарню за своїх пацієнтів – і лікарня відшкодує лікування! Писали листи, ніякої реакції немає. Роблять своє, – розповідає Наталія Коваль.

Тим часом матусівські «керівники» настільки захопилися створенням  «своєї лікарні», що не лише відверто не звертають уваги на законність такої процедури, а й на інтереси пацієнтів, які навіть після створення цієї «потьомкінської дєрєвні» будуть змушені звертатись до Шполянської ЦРЛ по більшість медичних послуг. Прикро, що в той час, коли держава дала громадам більше можливостей для розвитку, залишаються недолугі чиновники, які лише і вміють, що кидати «пил в очі»…

P.S. Шкода, що у той час, коли новий очільник медицини Матусова отримуватиме близько 300 тисяч гривень на рік, тяжкохворі жителі громади шукатимуть допомоги в лікуванні, а матусівці і далі перекриватимуть дороги…

Сергій Зубатов