Команда мера Черкас готує позов до Президента України Володимира Зеленського через те, що той публічно на своїй підсумковій пресконференції назвав Анатолія Бондаренка “бандитом”. Про це мер написав у коментарях до допису відомого медіа-юриста Валерія Макеєва.

“Чи подасть Бондаренко позов до Зеленського за “бандита”? – спробував з’ясувати громадські настрої Макеєв.

“Вже готуємо”, – написав Бондаренко.

Нагадаємо, Академічний тлумачний словник української мови дає таке визначення слова “бандит”: озброєний грабіжник, розбійник. Термін “бандитизм” присутній і в Кримінальному кодексі України – це організація озброєної банди з метою нападу на підприємства, установи, організації чи на окремих осіб, а також участь у такій банді або у вчинюваному нею нападі. За такий різновид “діяльності” передбачено до 15 років в’язниці. А, як відомо, в Україні діє презумпція невинуватості, тож ніхто не може назвати людину злочинцем, доки такий вирок їй не винесе суд. Між тим Зеленський цей наріжний камінь правової держави явно проігнорував.

Додамо, що Зеленський озвучив неймовірну цифру кримінальних проваджень, які нібито порушено проти міського голови Черкас – 19. Утім, в Черкасах знають лише про три: одне стосувалось так званої “канівської сесії”, і розслідування не виявило там правопорушень з боку посадовців міської ради. Ще одна справа стосується автомобіля, яким користувався мер, однак вона не мала жодних правових наслідків. І найбільш давня справа – про те, що нібито Анатолій Бондаренко, ще будучи головою Лисянської райдержадміністрації, подав неправильні відомості про свою освіту, однак тоді провину Бондаренка також доведено не було, і справа трактувалась, як виключно політична, адже він перебував в опозиції до чинної влади.