Жителька Стебного, що на Звенигородщині, Тетяна Зятина до війни була знаною майстринею-рукодільницею. Нині ж вона майже весь вільний час віддає волонтерству. До рукоділля повертається лиш у крайніх випадках, коли потрібно допомогти школі або дітям. Про це пише видання “Вісті Черкащини“.

«Волонтерством займаюсь від початку війни, з 2014 року, – розповідає Таня. – Тоді я просто донатила кошти, ділилась продуктами, овочами, усім, що потрібно було збирати для хлопців. Зараз я волонтерю від себе і співпрацюю з ватутінським осередком ГО «Січ». Виготовляю розпалювачі, енергетичні батончики, багаторазові грілки та швидкі перекуси».

Грілки жінка робить близько двох місяців. На даний час зробила сотню, 70 із яких уже відправлено на фронт. Ще волонтерка виготовила понад 15 тисяч розпалювачів, які також уже доставлено військовим.

Як самотужки зробити хімічну грілку, Таня ексклюзивно розповіла нашому виданню.

«Грілки виготовляються із 3-водного ацетату натрію та води, – каже. – На один кілограм ацетату потрібно 100 мл води, висипати ацетат в каструлю та влити воду, поставити на вогонь, тримати до повного розчинення ацетату, щоб розчин став прозорим. По бажанню можна додати будь-який барвник. Потім, коли суміш стане прозорою, гарячою розливаємо її в ємності, які називаються дой пак з штуцером. Розливаємо акуратно, щоб не обпектись, наливаючи трохи більше половини пакета. Потім максимально витискаємо повітря з пакунка та закручуємо штуцер. Далі ці пакети потрібно прокип’ятити 10 хвилин у киплячій воді. Зрештою виймаємо та кладемо на пряму поверхню, щоб охололи. Грілка готова».

Хімічна грілка дуже проста та практична. Зі слів волонтерки, перед використанням відкриваємо кришечку, суміш підштовхуємо до горловини, яку закриваємо пальцем. Коли рука відчує тепло, грілка активована. Її закручують та кладуть на рівну поверхню. Після використання 10 хвилин кип’ятять – і знову готова.

3-водний ацетат натрію Таня закуповує через інтернет за донати та власним коштом.

За вдачею майстриня весела, креативна, комунікабельна, має добре, щире серце.

Багато своїх виробів ручної роботи розігрувала в лотерею, віддаючи виручені кошти на потреби ЗСУ та онкохворих діток.