22 райони із 5-ти областей України цьогоріч братимуть участь у грантовому конкурсі «Село: Кроки до розвитку» від агроіндустріального холдингу МХП. 85 переможців зможуть отримати по 50 тисяч гривень для створення власного бізнесу.

«Черкащина бере участь у проекті вже втретє, була, так би мовити, першопрохідцем», — говорить Анатолій Рекун, виконавчий директор ЧОГО «Ресурсний центр АНГО», партнер проекту в Черкаській області. — На Черкащині вже реалізовувано такі проекти, як козина ферма у Корсунь-Шевченківському районі, пекарня в садибі зеленого туризму «Зерноленд» Чигиринського району, культурно-освітній проект «Країна Мамонтландія» в селі Межиріч Канівського району. Цього року планується такий цікавий проект як равликова ферма.

Проте не однією Черкащиною обмежується конкурс. Торік до участі у проекті долучилася Вінниччина, а цьогоріч — ще 3 регіони, де має потужності аргохолдинг МХП — Дніпропетровська, Івано-Франківська та Тернопільська області.

«Ми раді оголосити старт цьогорічного проекту «Село: Кроки до розвитку». Нам дуже подобаються результати минулорічних конкурсів. І ми пишаємося тим, що реалізовуємо проект разом з громадськими організаціями. Ми починали з однієї області, торік їх було дві, а в цьому році уже п’ять. Цьогоріч — це 22 райони. Основна ціль проекту — розвиток бізнес-ініціатив у сільській місцевості. Ми не хочемо, аби люди покидали села, намагаємося допомогти їм розвиватись, масштабувати власний бізнес та створювати новий. Аби люди не лише не виїжджали із сіл, а й навпаки, приїжджали і бачили в цьому перспективу»,— підкреслює Ксенія Прожогіна, директор департаменту управління персоналом і комунікацій МХП.

blank

Усі проекти повинні мати дві складові — комерційну і соціальну, адже такі ініціативи довготривалі, перспективні та сприяють розвитку громади, покращують життя в селі.

«Ми розуміємо, що якщо майбутні підприємці, окрім своїх знань і зусиль, будуть інвестували і власні кошти, вони відчуватимуть більшу відповідальність за почату справу, — наголошує пані Прожогіна. — Також, окрім отримання прибутку, конкурс повинен сприяти розвитку місцевості і поширенню уже набутих знань підприємництва серед сільських мешканців».

Як зазначає Анатолій Рекун, оформити заявку на грант надзвичайно просто — головне, щоб проект подавався саме в тому районі, який бере участь у проекті:

«На сайті МХП є положення про конкурс та форма заявки для участі. Достатньо її завантажити, роздрукувати, заповнити і подати на розгляд разом з бізнес-планом».

«Цей конкурс сприяє зародженню чогось нового. Люди бачать досягнення своїх сусідів і починають вірити у власні сили та можливості», — говорить Олександр Печалін, голова правління ГО «ВОО «Спілка підприємств «СТІНА», партнер проекту на Вінниччині.— Для прикладу, одна місцева мешканка започаткувала бізнес зі збору лікарських трав. Її прикладом надихнулися односельчани, а 4 чоловіки відмовились їхати на заробітки за кордон, мовляв, успішно працювати можна і вдома».

Виняткова важливість  залучення до проекту сільських підприємців, що представляють Західну Україну, адже саме з цього регіону виїжджає найбільша кількість заробітчан.

«Долучаємося до проекту, бо він викликає довіру, — говорить Леся Аронець, голова правління Громадського центру «Еталон», партнер проекту в Тернопільській та Івано-Франківській областях. — Наша організація координує діяльність малого і середнього бізнесу в області. За останні кілька років багато підприємців згорнули свою діяльність через непосильні податки і перевірки. Подібні гранти повертають віру, що і в Україні можна жити краще, провадити чесний бізнес. Крім того, довіру викликає холдинг МХП, бо в нашому регіоні підприємства, що до нього входять, — «Перспектив», «Снятинська птахофабрика» — давно завоювали довіру та полюбилися людям».

На розвиток не лише бізнесу, але й української культури, історії сподіваються на Дніпропетровщині.

«У нашому регіоні в конкурсі мікрогрантів бере участь Петриківський район, — розповідає Олена Кравченко, керівник ГО «Фонд «Професійний розвиток». — Про петриківський розпис знають в усьому світі, тому розвивати зелений туризм може бути дуже прибутково. Крім того, варто залучати молодь, передавати їм знання про мистецькі надбання».

Довідково: Конкурс «Село: Кроки до розвитку» стартував у 2016 році і був реалізований у 3 районах Черкаської області. У результаті 10 грантерів отримали безповоротну фінансову допомогу до 40 тис. грн. У 2017 році проект розширив свою географію. МХП інвестував у бізнес-ініціативи місцевих мешканців 2 регіонів присутності: охопив 6 районів Черкаської області і 5 — Вінницької. Торік в рамках програми було визначено 45 переможців, які отримали гранти до 40 тис. грн на розвиток своїх ініціатив. МХП допомагає змінювати село, робити його сучаснішим і європейським. Кооперація зусиль, всебічна підтримка кращих ініціатив регіонів з боку МХП пришвидшить поступальний розвиток села — основи стабільного майбутнього країни.

Наталя Писарева