Організація регулярних курсів підвищення кваліфікації та навчання для співробітників є важливим чинником для розвитку та успіху будь-якої компанії. Завдяки тренінгам працівники Старинської птахофабрики та Перемоги Нової покращують свою ефективність, адаптуються до нових технологій та процесів, і вивчають нові способи мислення.  

Регулярне проведення курсів підвищення кваліфікації демонструє, що компанія цінує своїх співробітників та інвестує в їхній професійний розвиток. Це підвищує моральний дух працівників та стимулює їх креативність.

Нещодавно працівники Старинської птахофабрики та Перемоги Нової успішно завершили модульний курс People Management 2.0, який був запропонований HR бізнес-партнерами компанії. Цей курс є частиною навчальної програми, спрямованої на покращення управлінських навичок керівників на всіх рівнях. Метою якої є поліпшення управлінських компетенцій керівників організації. Це важливо для того, щоб виробництво функціонувало результативно та ефективно, використовуючи інструменти управління найціннішим ресурсом — працівниками. Правильне управління не тільки гарантує якісне виконання завдань, але і сприяє розвитку та мотивації вдосконалюватися щодня.

«Моїм завданням було навести в програмі інструменти, застосування яких допомагатиме керівникам демонструвати ті якості та поведінку, які від них очікує компанія. — Розповіла Юлія Конупа, старша фахівчиня з корпоративного навчання персоналу та тренерка модульного курсу People Management 2.0. — Пріоритетом було прописати такі компоненти для програми, які допомогли б учасникам виявляти корпоративні компетенції та доносити цінності компанії».

Ефективні навички управління персоналом мають призвести до підвищення продуктивності на робочому місці. Співробітники, що пройшли всі тренінги, зможуть створити позитивну та робочу атмосферу, що призведе до більшої задоволеності роботою.

Один із перших модулів курсу присвячений зворотному зв’язку, як інструменту управління ефективністю. Керівники вищої ланки розбирали чинники, які впливають на ефективність зворотного зв’язку, визначали свої кола відповідальності за їхнього виникнення. Крім цього колеги з‘ясовували, які мовленнєві тригери ми використовуємо несвідомо й це може заважати людям сприймати конструктивну частину повідомлення та вивчили чотири техніки надання зворотного зв’язку. Останній пункт особливо відгукнувся Світлані Сватовській, старшій бізнес-партнерці з персоналу. Як зазначає сама Світлана, важливість якісного зворотного зв’язку важко переоцінити.

«Дуже часто ми замінюємо зворотний зв’язок звичайною похвалою співробітника або зауваженням йому. Зворотний зв’язок — це дещо набагато корисніше й набагато глибше. Саме курс People Management допоміг нам розібратися в цьому інструменті та використовувати його коректно. — поділилася своїми думками Світлана Сватовська. — Зворотний зв’язок — це не похвала й не зауваження. Це надання оцінки та рекомендацій щодо покращення. Погодьтеся, що «ти чудово впорався із поставленим завданням, але нам усім є, до чого прагнути, тому рекомендую звернути увагу на такі інструменти. У тебе все вийде, а я завжди поруч, якщо тобі буде необхідна порада або допомога» звучить набагато краще, ніж «молодець, так тримати». На цих простих прикладах ми вже відчуваємо різницю. Якщо друге речення нам просто вказує на коротку оцінку роботи, то перший зразок надає нам конкретний план дій. Варто зазначити, що важливо не лише правильно транслювати зворотний зв’язок, а й правильно його приймати. Особисто я застосовую техніки, які засвоїла на курсі People Management повсякчас із різними категоріями працівників: з колегами, підлеглими та керівництвом. Панує хибна думка, що зв’язок має проходити тільки згори донизу. Підлеглі звертаються до своїх керівників, щоб дізнатися оцінку, так само й керівники можуть ініціювати зворотний зв’язок від своїх підлеглих».

У рамках заняття тренерка Юлія Конупа також ініціювала тренінг «Зустрічі віч-на-віч». Метою таких зустрічей віч-на-віч є виявлення емоційного стану працівника з першої хвилини розмови. Цей інструмент у своїй роботі часто використовує Сергій Філатов, заступник директора з питань виробництва.

«Окрім важливого для мене блоку комунікацій змін, який я використовую в повсякденному житті, я також вдаюся до використання зустрічей віч-на-віч. — розповідає Сергій. — Використовуючи цей інструмент, ми можемо виявити певні моменти, які потребують покращення або похвалити співробітника за його досягнення».

Наступний тренінг присвячений темі комунікацій. Як зазначає Юлія Конупа, люди часто припускають, що їх оточення поділяє їхню точку зору. Таке уявлення є причиною, чому люди не завжди докладають достатньо зусиль, щоби пояснити свою точку зору іншим. На наступному модулі наші працівники зосереджувалися на розвитку навичок аргументації з метою зменшення вірогідності непорозумінь і дезінформації, а також на навчанні лаконічно і змістовно висловлювати свою думку.

Останній модуль присвятили базовим інструментам фасилітації зустрічей – інструменту, який допомагає полегшити процес спільного прийняття рішення. Юлія акцентувала увагу на ключових правилах мозкового штурму та наводила приклади двох алгоритмів для проведення зустрічей керівників із підлеглими, спрямованих на генерацію ідей. Ці методи також є ефективними для спілкування на рівні «керівник-підлеглий» та під час нарад із колегами.

Роман Гвоздьов, начальник відділу реалізації, розповів, що дуже задоволений тим, як проводилося навчання.

«Мені подобається те, чому ми навчилися на цих заняттях, — поділився Роман, — подобається застосовувати ці інструменти в реальному житті й бачити позитивні зміни в реакції людей. Тренерка дуже доступно і зрозуміло пояснювала матеріал. Мені було комфортно відчувати себе студентом на її курсі».

Попри те, що курс завершився, Юлія Конупа завжди залишається на зв’язку і відкрита до комунікацій у разі виникнення будь-яких запитань. Крім цього, Юлія наголошує, що завжди готова повернутися на підприємство з новими навчальними програмами.

Знання, які засвоїли працівники, допоможуть їм у залученні своєї команди до колективного обговорення ідеї, висування своїх власних ініціатив, конструктивного обґрунтування своїх позицій. Крім того, наші керівники вищої ланки навчилися мотивувати членів своєї команди, делегувати завдання, вирішувати конфлікти та приймати вагомі рішення, які відповідають цілям і завданням компанії.