5 обласних закладів охорони здоров’я буде реконструйовано в 2022-2023-му роках. На це заплановано витратити близько трьох мільярдів гривень. Про це на пресконференції повідомив очільник Черкаської ОДА Олександр Скічко.

Мова йде про такі заклади:

Черкаська обласна лікарня

Запланована реконструкція, зокрема утеплення, всіх корпусів, закупівля нового обладнання, благоустрій території та будівництво гуртожитку.

“Вже зараз є лікарі, які готові працювати на Черкащині, але в них гостро стоїть питання житла. Саме для цього будуємо гуртожиток. Крім того, там зможуть зупинятися родичі пацієнтів з районів”, – розповів Скічко.

Також очільник Черкащини зазначив, що останні роки обласна лікарня була несправедливо позбавлена уваги. Через це відбувся відтік кадрів, і цьогоріч це має бути виправлено.

Центр екстреної медичної допомоги

Лише дві області в країні не мають сучасного центру “екстренки”, де всі служби зосереджені в одному місці.

“Довгий час питання впиралося в конфлікт з прокуратурою. Нині вже остаточно розірвано договір з попереднім підрядником, який спромігся вирити лише котлован. Нині будівництво буде розпочато, як кажуть з “чистого аркуша”, – наголосив Скічко.

Голова ОДА також нагадав, що було повністю замінено автопарк “екстренки”. Також для безпечного транспортування пацієнтів реконтруюються дороги.

“Можна набудувати лікарень у кожному селі, але ми не знайдемо для них лікарів. Краще зробити так, щоб пацієнта з будь-якого населеного пункту можна було швидко довезти до сучасного медичного закладу”, – переконаний Олександр Скічко.

Дитяча обласна лікарня

За словами голови Черкаської ОДА, цей медичний заклад є найновішим і найсучаснішим в області.

“Наразі є необхідність побудувати там  відділення екстренно-медичної допомоги, діагностичне відділення з боксованими палатами. Окрім того, обладнання лікарні вже є застарілим. Крім того, маємо домовленість з міським головою Черкас Анатолієм Бондаренком, щоб об’єднати міську та обласну лікарні в один медичний центр. Це не означатиме скорочення лікарів, просто недоцільно, коли через дорогу стоять дві лікарні не приведені до ладу. Краще мати одну, але сучасну”, – зазначив Олександр Скічко.

Черкаський обласний кардіоцентр

Корпус серцево-судинної хірургії планують звести в Черкаському обласному кардіологічному центрі. Крім того, впродовж двох років планується закупити дороговартісне обладнання на понад 500 тисяч гривень та побудувати гелікоптерний майданчик.

Більш детально про реконструкцію кардіоцентру можна прочитати ТУТ.

Обласний онкодиспансер

Цьогоріч заплановано, перш за все, вирішити питання купівлі лінійного прискорювача. Адже щороку променевої терапії потребують 2 тисячі пацієнтів.

“Скоріше за все прискорювач буде куплено в лізинг. Це найбільш зрозуміла процедура, хоча, звісно, останнє слово за обласною радою. Цьогоріч заплановано збудувати бункер для обладнання”, – повідомив Скічко.

За його словами, окрім онкодиспансеру, всі інші об’єкти включено до президентської програми “Велике будівництво”, і кошти на реконструкцію медичних закладів буде виділено із державного бюджету.