Цими вихідними у Холодному Яру відбулися традиційні, вже 27-і вшанування отаманів, які протистояли більшовицькій навалі у 20-их роках минулого століття, зокрема Василя Чучупаки. Та цьогорічні заходи були особливими, адже присвячені вони були також і Героям нинішньої війни.

blank

 

 

Головною подією заходів стало відкриття меморіалу козакам-добровольцям, які загинули під час повномасштабного вторгнення російських окупантів – Олегові Куцину-“Куму” (“Карпатська Січ”) родина його мешкає в Луцьку, Герою України Дмитрові Коцюбайлу-“Да Вінчі” (ДУК “Правий сектор” і 67-ма ОМБр) – із Галичини, а також Герою України Тарас Бобаничу-“Хаммеру” (ДУК “Правий сектор”), Андрієві Жованику – «Татарину» (5-й Легіон).

blank blank blank blank

«Ми зібрались, щоб вшанувати всіх полеглих Героїв у цій 400-річній війні за свободу і незалежність. Символічно це робити тут, у Холодному Яру. І не тільки тому, що ввірений мені підрозділ носить назву «Холодний Яр». У свідомості кожного українця Холодний Яр являється символом незламності, протягом сотень років ми ціною життя кращих синів виборюємо свободу і краще майбутнє для наших дітей та внуків. Війна забирає кращих, багато побратимів полягло. Їхній подвиг відгукнеться у вічності. А ми з вами зробимо так, щоб це було не даремно», – виступив з коротким словом командир 93-тьої окремої механізованої бригади «Холодний Яр», полковник Павло Паліса.

А на хуторі Буда біля дуба Максима Залізняка, поруч із пам’ятником кобзареві Тарасові Силенку, постав ще один пам’ятник – Олегові Куцину, командиру 49-го стрілецького батальйону «Карпатська Січ»’, 1-му віце-президенту історичного клубу «Холодний Яр».

blank blank

У вшануванні взяли участь військовослужбовці ЗСУ, Національної гвардії та Національної поліції, рідні загиблих в українсько-російській війні, начальник Черкаської РВА Валерія Бандурко, заступник голови Черкаської райдержадміністрації Микола Турик та широка громадськість.