21 січня у Каневі на Чернечій горі побував кандидат у Президенти України, екс-очільник СБУ Валентин Наливайченко. Політик вклонився духовному лідеру українців Тарасу Шевченку та віддав шану Олексі Гірнику, який саме цього дня у 1978  році спалив себе на Чернечій горі, протестуючи проти антиукраїнської політики радянського режиму.

«З висоти видно, що попри зиму, морози, сильним, незламним і не вкритим кригою є Дніпро. Для мене і для всіх нас це є величезний символ того, що, як і Дніпро, так і Україна рухається вперед, що справді зміни будуть. Я переконаний, настав час зробити так, щоб в країні влада служила людям. Щоб Президент був тією людиною, яка захищає громадянина, яка живе так, як кожен українець, який відстоює ключові національні пріоритети. Для мене, як майбутнього Президента, ключовими національними пріоритетами є захист простої людини, є зміна системи влади, щоб влада служила людям, є повернення країни на світлий шлях розвитку економіки, соціальної сфери, захисту пенсіонерів, студентів, тощо. Це відновлення життя в країні. Я стверджую, що ми обов’язково станемо членами Європейського союзу і членами НАТО. Я переконаний, що для українців, для нашої нації, дуже важливо мати європейське життя, європейські стандарти, І при цьому ми маємо відроджувати українські традиції, щоб український світ існував, і я стверджую, що Україна вистоїть, як не раз це вже бувало, і ми будемо рухатися вперед, розквітати, і пишатися тим, що ми українці і що Україна є європейською державою. Чернеча гора для мене, як і для більшості українців, це те місце, де не брешуть, де говорять правду. Тож, звертаючись до кожного українця, я кажу: настав час забути про зневіру, про страх, настав час через два з половиною місяці зробити свій вибір і зробити так, щоб повернути життя на нашу землю», – палко означив початок президентської кампанії Наливайченко.

Озвучив кандидат на найвищу посаду країни і свої перші кроки після виборів.

«Перший і найголовніший мій крок на посту Президента – впровадження стратегічного плану відновлення миру. Це план дій деокупації наших територій. З нашими міжнародними партнерами: США, Великою Британією та країнами-членами ЄС – ми обов’язково доб’ємося деокупації через нову дієву міжнародну угоду і тиск на агресора, щоб вивів свої війська і спецслужби з нашої землі. Нам треба відновити мир. Другим ключовим національним пріоритетом є знищення корупції.  Раз і назавжди Президент має бути позбавлений імунітету і привілеїв. Депутати так само мають позбутися недоторканості, всі мають бути рівними перед законом. Принцип невідворотності покарання має стати принципом справедливого життя в країні. Настав час справді зробити так, щоб люди в Україні жили стабільно, впевнено, безпечно».

Одним з найголовніших завдань Валентин Наливайченко вважає розвиток економіки та, відповідно, забезпечення гідних зарплат і пенсій:

«Найголовніше щодо економіки – це відновити виробництво на українських підприємствах. Має бути зупинено розкрадання земель, має бути введена заборона на вивіз лісу-кругляка. Хочете розробляти український ліс – будуйте в нас фабрики, привозьте сюди технології, сплачуйте тут податки, надавайте робочі місця українцям. Я знаю, як захистити країну, і захистити нас від агресора. Для цього треба запустити всі наші оборонні заводи. Кожен завод, що може і виробляє таку необхідну продукцію для нас, для наших захисників, для оборони нашої країни, − це пріоритет номер один, щоб ці заводи отримували державні замовлення. Я зустрічався з директорами авіаційних заводів, суднобудівельних заводів, і вони просять – дайте хоч одне замовлення. Крім того, не забуваймо, що в нас одні з найкращих ІТ-фахівці світу. Уряд має підтримати створення «цифрової» України: буде електронний уряд і електронний державний сервісний центр, де всі послуги для громадян будуть можливі в електронному вигляді на єдиному веб-порталі. Безкоштовно і доступно для всіх. Без чиновників, без черг, без хабарів, буде впроваджено електронне голосування на виборах, можливості зареєструвати впродовж однієї години власний бізнес, влаштувати дитину в садок, тощо».

Наразі ж Наливайченко закликає українців, громадських активістів, політиків добитися проведення чесних виборів. Адже уже понад сотня громадських діячів підписала меморандум про забезпечення справедливого волевиявлення.

Варвара Горова

* передвиборна агітація