Черкащанин Віталій Моцний на війні отримав поранення через яке втратив ноги. Проте це не завадило йому повернутися до служби: нині він навчає курсантів керувати дронами і став для них прикладом. Розповів Суспільному, що те, чим займатися далі обдумував в госпіталі, на лікарняному ліжку.

Попри те, що кожен крок дається непросто, він із сином, як і до повномасштабної війни, щодня виходить прогулятися сквером. Тому що час, проведений з рідними, завжди неоціненний:

“Погуляти інколи досить-таки проблематично. Часто буває, що не звертаєш уваги на перепади висоти чи нерівності. Або, наприклад, спуститися сходами може бути легко, а от піднятися, ні. Думаєш: як це можна зробити?”.

Ноги Віталій Моцний втратив біля Бахмута на Донеччині. У його автівку влучила мінометна міна.

“Ми поверталися з бойового завдання, яке було пов’язане з розвідкою і потрапили під артилерійський обстріл. Травма не дозволила зберегти ноги”, — згадав чоловік.

Та бажання бути корисним війську збереглося. Тоді Віталій пілотував FPV-дрони. А тепер навчає цієї справи інших. На військову службу хотів повернутися ще коли лікувався у госпіталі:

“Я знав, що якщо докласти зусиль, не лежати і не сидіти, а рухатися, то знайду для себе сферу застосування, навіть, ходячи на протезах”.

Серед курсантів як військові, так і цивільні. Зі слів курсанта Ігоря, для них він — наставник із бойовим досвідом.

“Дивлячись на нього, одразу переймає впевненість. Віталій надихає одним виглядом”, — поділився Ігор.

Віталій Моцний розповів, що під час навчань намагається не оминути жодної дрібниці. Бо помилка на фронті може вартувати життя:

“Як мінімум треба навчитися домедичної допомоги та отримати хоч якісь навички, які будуть корисні під час проходження служби. Це безвідповідально не готуватися, адже не факт, що кожен не потрапить на цю службу”.

Для нього підтримка рідних, побратимів та віра в себе — те, що дає наснагу та допомагає відновити сили.

“Моє лікування проходило досить швидко. Я зрозумів, що якщо не захочеш ходити, то впадеш у ту саму депресію. І тоді в тебе нічого не вийде. Якщо прийняв рішення, куди ти рухаєшся, то потрібно продовжувати робити це”.