Час від часу наша редакція проводить опитування серед читачів на тему можливих виборів, як місцевих так і загально українських. Хоч більшість політиків та державних діячів заявляють про неможливість проведення будь-яких виборчих кампаній під час воєнного стану, однак складається враження, що політичні партії та громадські активісти наполегливо до них готуються. При чому, постійно робляться інформаційні вкиди про можливі часові рамки майбутніх виборів…

Врешті-решт, багатьох наших земляків цікавить ситуація, як би проголосували українці, зокрема, і черкащани в разі проведення виборчих кампаній уже сьогодні. Отож, наша редакція у березні-квітні провела опитування на тему: кого б зараз черкащани підтримали на виборах мера Черкас? У ньому взяли участь 626 наших активних читачів.

У список для голосування ми включили відомих громадсько-політичних діячів місцевого розливу, депутатів та чиновників міської ради. Також у цей своєрідний праймеріз додали кілька кандидатів від ймовірної політичної сили того ж Валерія Залужного або ж партії відомого волонтера Сергія Притули, не вказуючи конкретних прізвищ.

За результатами редакційного опитування нині впевнено лідирує нинішній міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. За нього сьогодні готові проголосувати 28 % із числа тих, хто взяв участь в анкетуванні. Чимало черкащан підтримали кандидатуру Дмитра Кухарчука, командира батальйону 3-ї ДШБр. Його бачать міським головою Черкас 24 % наших активних читачів. Така значна народна підтримка військового Кухарчука абсолютно зрозуміла, адже, як показують результати останніх соціологічних досліджень, більше 90 % українців нині найбільше довіряють саме Збройним Силам України. Щоправда, сам пан Дмитро наголошує, що не збирається повертатися в містечкову політику, тим паче балотуватися на посаду мера. До речі, великою шаною та повагою до наших військових можна пояснити і той факт, що 21 % черкащан готові підтримати на виборах мера Черкас кандидата від «партії Залужного». Саме так, кожен п’ятий наш читач нині міг би проголосувати за будь-кого, хто б балотувався від політичної сили популярного нині ексголовнокомандувача ЗСУ. Але чи піде пан Залужний в активну українську політику – не зрозуміло, як і те, яким буде його рейтинг через місяць-другий…

Серед реальних кандидатів, які б найімовірніше балотувалися на виборах мера сьогодні, найкращий результат у депутата міськради від «Голосу» Віктора Євпака. За нього віддали свої голоси 10 % із числа опитаних. Хочемо нагадати, що саме пан Євпак на останніх місцевих виборах був головним опонентом у Анатолія Бондаренка. Як видно із результатів опитування, він і нині фактично залишився єдиним основним конкурентом нинішнього мера. Адже інші діячі, включені в опитувальну анкету, набрали всього по 2, 3 чи 4 % народної підтримки.

Наведемо підсумкову опитувальну таблицю щодо можливого голосування на виборах мера Черкас: Нарек Казарян, депутат міськради (ВО «Черкащани») та Сергій Кудактін, депутат міськради («ЄС») отримали по 4 %,  Марина Гаркава, заступниця мера («Європейська солідарність») має 3 %, Василь Мойсієнко, депутат міськради («Слуга народу») і Юрій Тренкін, секретар міськради («Батьківщина») – по 2%. А замикають її Віктор Беззубенко, заступник мера (ВО «Черкащани») та ймовірний кандидат від «партії Сергія Притули», яких підтримали по 1 % із числа опитаних.

Отож, можна зробити висновок, що нині у міського голови Черкас Анатолія Бондаренка немає серйозного реального конкурента на виборах мера. Адже відставання основного опонента мера Віктора Євпака від Бондаренка сьогодні, ну, дуже велике, майже у три рази. Але хочемо наголосити, що такою є думка лише активних читачів нашого видання, і наше опитування не є соціологічним дослідженням у його класичному варіанті.

Яків Немирів