Розпочався прийом заявок на літературно-мистецьку премію ім. Івана Дробного, засновану Золотоніською міською радою та Черкаською обласною організацією Національної спілки письменників України. Ця премія покликана вшанувати спадщину Івана Семеновича Дробного (1931–2018) – талановитого поета, прозаїка, педагога та почесного мешканця Золотоноші. Її мета – популяризація його творчості та підтримка митців, які розвивають гуманітарний простір Золотоніщини та України загалом. Пише сайт Золотоноша.City.

Премія присуджується щорічно в трьох номінаціях: «Поезія», «Проза» та «Музичне мистецтво». Претенденти можуть подати книги поезії чи прози, включно з мемуарними чи спогадовими творами, а також музичні композиції, створені за поезіями Івана Дробного. Головна вимога – твори мають висвітлювати національні та загальнолюдські морально-етичні цінності, такі як шанування роду, сім’ї, рідного краю й Вітчизни.

Заявки на участь у конкурсі приймаються до 15 листопада 2024 року, а громадське обговорення претендентів триватиме до 15 грудня. Визначення лауреатів відбудеться до 25 грудня, а вручення премії традиційно заплановано на 16 січня – день народження Івана Дробного.

 Подавати заявки можуть колективи творчих спілок, установ, навчальних закладів, громадських об’єднань та засобів масової інформації за згодою автора. Самовисування не допускається. Премія не присуджується посмертно або повторно.

Організація, яка пропонує кандидатуру на премію, повинна подати до конкурсної комісії (за адресою: Черкаська область, м. Золотоноша, вул. Шевченка, 70 (адмін.), відділ освіти Золотоніської міської ради) низку документів:

  • офіційне подання, в якому формулюються мотиви висунення й дається стисла оцінка твору (творів), яке може бути у формі протоколу;
  • п’ять примірників представленого твору чи творів;
  • рецензії чи відгуки в пресі (за наявності);
  • у номінації «Музичне мистецтво» – цикли пісенних творів (5-7 пісень), у яких не менше однієї за поезіями Івана Дробного, – записані на електронних і паперових (ноти) носіях.

Кожен лауреат отримає диплом та грошову винагороду в розмірі 10 тисяч гривень.

Конкурс є чудовою нагодою для митців, які своїми творами продовжують збагачувати національну культуру та популяризувати цінності, що завжди залишаються актуальними.