Сьогодні на сесії Черкаської міської ради депутати дискутували щодо того, наскільки правомірним було відрахування з Черкаського національного університету студентки Єлизавети Діброви та звільнення її матері викладачки Світлани Гальченко.

Нагадаємо, підставою для відрахування студентки та звільнення в її матері стали публічні висловлювання дівчини щодо беззаперечної підтримки московської церкви та різка критика процесу переходу церков до ПЦУ.

Із зверненням до ректора вишу виступив депутат Нарек Казарян.

“Може бути безліч пояснень неадекватним висловлюванням студентки. Але швидше за все, вона жертва власних помилок, вона жертва оточення і пропаганди. В світовій історії вже таке було, що десь на когось вказали пальцем і це вже ворог”, – емоційно виступив депутат.

Казарян вважає, що звільнення не має бути покаранням за висловлення власної думки, як це, зокрема, відбувається у сусідній країні-агресорці. На підтвердження цього він нагадав легендарний вислів експрезидента Леоніда Кучми “Україна не росія”.

Його підтримав колега по депататському корпусу Павло Карась. Він вніс пропозицію звернутися до інспектора Українського центру оцінювання якості освіти, а також до освітнього омбудсмена, аби вони розглянули та дали правову оцінку ситуації.

“Такими діями ми спускаємось до Середньовіччя. Дитина не має страждати від дій батьків, а батьки від дій дитини”, – зазначив він.

В свою чергу проректор навчального закладу та депутат Черкаської міськради Василь Мойсієнко пояснив юридичні причини звільнення викладачки та відрахування студентки.

“Підстава для відрахування – невиконання навчального плану. Ця підстава оскаржена бути не може. Дівчина останній рік активно займалася бізнесом, а не навчанням. Щодо її матері, то в повідомленні пресслужи було чітко зазначено, що договір із викладачкою завершився 31 серпня, його не було продовжено. Законодавство говорить, що заклад може навіть не повідомляти про це”, – виступив Мойсієнко.

“Те, що дана особа є прихильницею московського патріархату є стовідсотково. Бо вона говорить словами московських попів і є прихожанкою цієї церкви. Чи вона робила це свідомо, чи це помилка молодості, я не знаю? Черкаський університет є одним з найкращих на Черкащині. І хоч у мене завжди були не прості стосунки з ректором Олександром Черевком, разом з тим він є справжнім патріотом України”, – втрутився у суперечку міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

Міський голова також зазначив, що діяльність московської церкви є спільним недопрацюванням влади. А Святомихайлівський собор в Черкасах довгий час залишався форпостом “руського міра”.

Підсумував дискусію депутат Владислав Пустовар, який порадив спочатку дізнатись думку звільненої викладачки, чи хоче вона, аби її захищали. А також порадив їй, якщо вона вважає дії навчального закладу незаконними, звертатися до суду.

Зазначимо, сама Світлана Гальченко опублікувала у соцмережі пост, в якому пояснила свою позицію.

“Хочу сказати кілька слів стосовно ситуації, яка склалася навколо висловлювань моєї доньки в соціальних мережах. Я засуджую те, що було озвучено Лізою. І моя позиція як матері була негативною. Доньку виховувала на патріотичних засадах, а останнім часом гостро ставила питання двомовності. Ліза, не розібравшись у проблемі, потрапила під негативний інформаційний вплив, за що вона дуже шкодує. Вдома була проведена робота і роз’яснення, але один допис не може характеризувати саму Лізу і мене. Мені дуже прикро, що сьогодні в соціальних мережах обливають брудом університет і моє ім’я. Я завжди була і залишаюся на патріотичних позиціях. У такому ж дусі виховувала студентів. Я знаю, що донька щиро розкаялася і зробила висновки. Прошу залишити університет і ректора в спокої”, – написала вона.