Щороку четвертого лютого весь світ відзначає Word cancer day. Цього місяця ось уже кілька десятиліть медики, науковці, державні органи та громадськість об’єднуються, аби ще раз обговорити способи та можливості боротьби з однією із найнебезпечніших патологій. Про це повідомили на фейсбук-сторінці Черкаського клінічного онкологічного центру.

Важливим кроком, який наближує українців до профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень, стало відповідне Рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України, від 22 грудня 2023 р. «Щодо профілактики, ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень». Аби завдання, зазначені в програмі, діяли не лише на папері, а й на практиці, передбачені стислі терміни, розповідає директор Черкаського онкологічного центру Віктор Парамонов.

Чи зникне до 2030 року рак? Нині про це говорити складно, розповідає завідувач Черкаського онкоцентру. Адже така захворюваність в області зростає, а за деякими показниками випереджає інші регіони України:

− Ми посідаємо 2−3 місце в Україні за деякими локалізаціями раку. Наприклад, у Чернівецькій та Закарпатській виявили вдвічі менше онкохворих. Можливо в нас краща діагностика? А можливо частина жителів цих областей виїхала в Європу і не попадають до медичної статистики? Усе може бути під час таких потрясінь, як війна!

Нині Черкащина серед лідерів, де злоякісні утворення виявляють найчастіше.

Боротьбу із раком Віктор Володимирович називає «внутрішньою війною».

− Утім, у лікуванні раку на Черкащині є й позитивна статистика. Мова про 69,9 відсотка пацієнтів прожили п’ять років із моменту встановлення діагнозу. За останні 70 років для нашого регіону – це рекорд, − розповів Віктор Парамонов під час пресконференції. − Це те, чим варто хвалитися! Це зроблено! Онкохворі мають можливість не виїжджаючи за межі Черкаської області подолати рак, успішно прожити 5 і більше років без ознак хвороби. І це 70 відсотків без однієї десятої! Сподіваюся, що і ту одну десяту ми подолаємо! Чотири тисячі сто гривень коштує доба перебування у нас. На тисячу більше, аніж попереднього року.

Люди мають пам’ятати, що лікування онкологічних захворювань займаються спеціалізовані заклади:

− В області ми такі єдині. Обстеження має робитися у спеціалістів, а не заробітчан від медицини. Ми маємо орієнтуватися на те, де вищі стандарти. На території Черкаського обласного клінічного онкоцентру будівництво триває і тепер. Це добудовують два бункери. Реконструюють і перший поверх 9-поверового корпусу. Уряд Японії нам подарує найновіший магнітно-резонансний томограф, якого в нас ще не було. Пройти обстеження на ньому хворі зможуть безоплатно. Ми сподіваємося отримати кошти для реконструкції і нашого паліативного відділення. Ми не зупиняємося. Я дуже розраховую на те, що країни-донори будуть контролювати спрямування коштів і ставитимуть певні вимоги до модернізації медичних установ. Це стимулює в роботі.