З початком агресії російської федерації проти України українські віряни й священники поступово переходять до Православної Церкви України (ПЦУ). Зокрема, за час повномасштабної війни на Черкащині 24 релігійні громади перейшли з підпорядкування Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України. Журналісти “ВиЧЕрпно” вирішили розібратися, чому важливо виходити з підпорядкування московського патріархату до ПЦУ, які наслідки це за собою тягне та що має зробити громада, яка хоче перейти до іншої церкви.

Чому це треба робити?

Переходи до іншої релігійної громади передбачені у статі 8 закону «Про свободу совісті та релігійні організації», відповідно до якої українська релігійна громада сама вільно вирішує, до якого духовного центру вона належить та має повне право змінити своє підпорядкування.

А, зважаючи на велику кількість випадків, коли священнослужителі УПЦ (РПЦвУ) виправдовували агресію росії в Україні, а деякі ретранслювали деструктивний контент з прокремлівських інтернет-ресурсів, громади мають усвідомити важливість та необхідність виходу з лона пропагандистського осередку та переходу до Православної церкви України.

“УПЦ, попри всі свої публічні виступи та заяви, не розірвала свій звʼязок з російською православною церквою, яка є ідеологічним локомотивом цієї війни. Ні для кого не є секретом, що патріарх кирило благословляє зброю, яка нищить українську націю. Вони підготували ідеологічну платформу для виникнення концепції “руського миру”, яка була використана для виправдання їхнього нападу”, – розповів протоієрей Андрій Шиманович, священник Православної Церкви України, кандидат філософських наук.

Так, у травні 2022 року в Соборі УПЦ МП у Феофанії під керівництвом Митрополита Онуфрія відбулися збори, де розглянули питання церковного життя, що виникли внаслідок військової агресії рф проти України. За результатами зборів, Собор вирішив, що не підтримує позицію патріарха московського і всієї Русі кирила щодо війни в Україні. Окрім цього, Синод УПЦ МП ухвалив новий статут, прибравши з нього будь-які згадки про московський патріархат. За словами отця Андрія, вони декларативно ніби то відмежувалися від РПЦ, але в православному світі жодна помісна церква не сприймає їх як окрему одиницю.

“Це була гра на публіку, половинчастий крок, після якого всі очікували логічного завершення. Проте на тому публічному пусканні пилу в очі все і закінчилося. Тому й до нині ті священники, єпископи, які належать до УПЦ, фактично репрезентують російську церкву на теренах України”, – додав священнослужитель.

Алгоритм переходу в іншу релігійну громаду

Церкви, зокрема на території Черкащини, починають все частіше виявляти бажання відмежуватися від можливого московського впливу на православну релігію. Така процедура є не новою, тому для вірян, які хочуть розірвати будь-які стосунки з УПЦ МП, Священний Синод Православної Церкви України пропонує спрощену процедуру прийняття, ухвалену в березні 2022 року. І поки у Верховній Раді ще не розглянули законопроєкт про заборону так званого московського патріархату, все більше релігійних громад добровільно приєднується до ПЦУ.

Про алгоритми переходу розповів завідувач канцелярії Черкаської єпархії ПЦУ Сергій Зайко.

Крок 1. Збори релігійної громади

Якщо громада висловлює бажання бути частиною ПЦУ, то варто повідомити про це настоятеля храму та організувати загальні збори релігійної громади для спільного рішення про зміну статуту (положення) громади.

“Важливо, щоб голосування про перехід до ПЦУ проводили саме релігійною громадою, а не територіальною. Адже релігійна громада це чітко окреслене коло людей, які є вірянами-практиками, умовно кажучи, щотижня присутні на службах, причащаються, сповідаються. То саме ці люди мають приймати рішення про наступну долю церкви. Коли голосує усе село, яке до церкви ходить на Великдень ковбасу посвятити, то це є певна маніпуляція”, – наголосив протоієрей Андрій Шиманович.

Навіть якщо священник громади з якихось причин проти переходу, то це можна зробити без нього. Головне, щоб рішення підтримали більшість парафіян. А нового представника церкви віряни можуть обрати згодом.

На зборах рішення про перехід має ухвалити не менш як дві третини від кількості членів релігійної громади та засвідчити його підписами.

Крок 2. Звернення до єпархії ПЦУ

Наступний крок – це звернення до Черкаської єпархії ПЦУ з проханням прийняти релігійну громаду до її складу.

Надалі там виготовляють документи протоколів і списки зборів, статут нової громади, копію рішення про її утворення, аби подати документи в Черкаську ОВА на імʼя очільника області на перереєстрацію релігійної громади.

Таким чином, протягом 2-3 тижнів відбувається обробка документів в Черкаській ОВА, вони пройдуть юридичну перевірку і потім потрапляють на підпис керівнику обласної адміністрації.

Крок 3. Зареєструвати зміни статуту в Єдиному державному реєстрі

Коли зареєстрували статут, потрібно внести зміни до Єдиного державного реєстру. Після затвердження релігійна громада офіційно переходить до ПЦУ.

Важливо, що після переходу громади не втрачають прав на майно та культову споруду.

Отець Андрій закликає усе ж до лояльного ставлення до представників УПЦ МП, які не проводили ніяких злочинних дій проти України та не піддалися пропаганді російської церкви.

“У нас вже є автокефальна церква, з томосом, з юридично оформленою незалежністю. Якщо УПЦ МП не хочуть доєднуватися до ПЦУ – це прикро, але треба враховувати масштаб цих дій. Адже це близько десяти тисяч парафій, мільйони вірян. Не будемо зараз говорити: “Зазомбовані, із загидженими мізками, з викривленим світоглядом”. Є різні. Є непритомні релігійні фанатики, які піддалися пропаганді. Але є люди виважені й патріотично налаштовані. Тому треба проводити філігранну роботу”, – підсумував він.

Що відбувається, коли церква перейшла до іншої релігійної громади?

Церкви звільняються від російського впливу РПЦ, яка століттями лобіювала інтереси росії.

Змінюється мова богослужінь зі старословʼянської на українську. Хоча, за словами протоієрея Андрія Шимановича, нині на заході країни є церкви московського патріархату, які звершують богослужіння українською мовою.

“Це не є зміна віри, це зміна юридичного підпорядкування. Все інше абсолютно залишається те саме: віримо так само, молимося так само, обряди проводимо так само”, – сказав отець Андрій.