Сонячне проміння та тепло вже нагадують нам про початок весни. А її найприємнішою ознакою є спів птахів та, звісно ж, квіти.

Черкащани знають про унікальне місце з першоцвітами на теренах нашої області – Холодний яр, де нині квітує підсніжник складчастий.

Проте в Україні, а особливо в Карпатах є не менш цікаві місця, які можна відвідати, аби побачити чудові квіткові локації. Про них розповідають “Вікна“.

Долина крокусів у Колочаві

blank

Побачити крокуси або шафран Гейфеля можна в селищі Колочава. Воно відоме своїм закарпатським колоритом. Село розташоване поміж високогірних полонин, що є ідеальною місциною для крокусів.

Найбільше квітів тут у період із середини березня до кінця квітня. Це виглядає чарівно. Крокуси занесені до Червоної книги, адже перебувають на межі знищення.

Екологи кажуть, що за сезон цвітіння люди зривають понад 20 млн квіток, тому побачити їх варто.

Долина підсніжників у селі Бронька

blank

А помилуватися неймовірним пейзажем та підсніжниками ти зможеш у селі Бронька, що на Закарпатті. Урочище отримало свою назву за широкі стежки цих квітів.

Та це не єдине місце. Побачити перші квіти весни ти можеш на Драгобраті, в лісах та чагарниках Карпат.

Долина диких тюльпанів

blank

Дикі тюльпани, або ж рябчик шаховий, ростуть поблизу селища Надітичі Львівської області. Бордові в горошок квітки варто побачити, адже період цвітіння всього два тижні — з кінця квітня до початку травня.

Такий вид рослин поширений на Закарпатті, Поліссі, Буковині. Подивитися на дикі тюльпани ти можеш в урочищі Білка чи в Національному природному парку Синевир.

Долина нарцисів

blank

Заповідний масив в урочищі Кіреші приховує багато краси! Поблизу міста Хуст у Закарпатській області можна побачити долину нарцисів, яка є найбільшим осередком нарцису вузьколистого в Середній Європі.

Рослину занесено до Червоної книги України. У долині також ростуть орхідеї, зозульки, тирличі, билинці та сотні інших видів флори.

Тут водяться різні гризуни, зайці, фазани та багато видів птахів.

Сон-трава

blank

Сон-трава, або сон широколистий — трав’яниста рослина сімейства жовтцевих. Вона починає рости, щойно сходить сніг. Листя захищає сон-траву від морозу та снігу. Після запилення вона перетворюється в пухнасті кульки.

Сон-трава занесена до Червоної книги України. А побачити її можна в заповіднику Медобори, Подільських Товтрах, Деснянсько-Старогутському природному парку, Дністровському каньйоні та Кримських горах.