Черкащанин Олександр Мушта мріяв милуватись річкою не лише з берегів, а й на воді. Тому у місцевих рибалок у 2018 році взяв човен та здійснив першу прогулянку Тясмином. Ідея сподобалася людям. У 2018 році проєкт туристичних прогулянок Тясминським каньйоном виграв грант від міжнародної організації. Як втілив свою мрію — Олександр Мушта розповів Суспільному.

“Був фестиваль “Нескореної нації” у селі Грушківка. Ми там у людей розпитали, чи можуть вони приїхати у Кам’янку на екскурсію. У нас там один музей, інший, парк і каньйон. І мені здивування було, що люди — більшість, які там були, зацікавилися саме каньйоном. Кажуть: «У вас каньйон, у вас такі скелі!»”.

“На весну 2018 року замовили екскурсію. Я в рибалок попитав човни, і ми організували екскурсію. Кинули на наш сайт, кинули у соцмережі, і це дало поштовх, аби організувати цей екскурсійний маршрут”, — розповів Олександр Мушта.

У 2018 році Олександр разом із місцевою владою та працівниками Кам’янського заповідника написали й виграли грант для розбудови Тясминського каньйону:

“У 2018 році, коли ми своїми силами із заповідником організовували цю екскурсію, паралельно у 2018 році був виграний оцей грант. У 2018-2019 роках він був реалізований: катамарани, прибережну доріжку добудували. І поки воно реалізовувалося, ми з заповідником брали човни у людей”.

Грант включає більше, аніж катання на човнах, розповів заступник міського голови Кам’янської міськради Олександр Потапенко:

“Ми подали на грант від «Європейської платформи допомоги українським містам» проєкт «Розвиток туристичної галузі Кам’янки». Сам грант включає більше, аніж катання на човнах. Сума – 7,8 мільйона гривень. Десять відсотків — співфінансування від міськради. Це й оглядові майданчики, і лавочки, і альтанки вздовж самого каньйону. Тут пройти не можна було”.

Тепер на причалі є п’ять нових човнів та три катамарани. А ще створили оглядові майданчики, набережну зону та ангар для човнів. Щотижня сюди приїжджає до пів сотні відвідувачів.

Ірина та Володимир Савчуки з Дніпра приїхали до центральної України, аби побачити краєвиди:

“Дуже цікаво, дуже колоритно, гарно екскурсовод розповідає. А взагалі, спів птахів зранку — це щось неймовірне. Там ми рідко таке чуємо. А тут — різні співи, різні голоси. Дихається дуже класно”, — розповіла Ірина.

За словами Володимира, на Черкащині вони вперше:

“Живемо в Україні, а в серці країни ніколи й не були, тому вирішили цього року виправити це”.

Євгенія – з Дніпра, приїхала сюди вдруге:

“Дуже гарна природа в каньйоні. Річка спокійна, я плаваю не перший раз, мені й восени сподобалося. А зараз – ось ця зелень, дуже гарно”.

Екскурсовод Юрій Шаргородський розповів, що люди приїжджають зі східних та південних територій, щоб помилуватись природою:

“Люди кажуть, що їм достатньо просто, що вони посплять в тиші оцій кілька діб. Кілька діб дають можливість відновитися”.

Нині такі мандрівки чоловік організовує щотижня, а відвідувачі приїжджають з усієї України.

Як відбуваються екскурсії?

На кожен борт може сісти семеро осіб, у воді судна скріплюють між собою. Мандрують пам’яткою природи протягом години, під час плавання відвідувачі слухають історію каньйону через навушники.

Що відомо

Гранітним скелям каньйону понад два мільярди років. Саме завдяки йому і назвали місто Кам’янкою. Подекуди висота гранітів сягає 12 метрів. Зі слів екскурсовода, цей каньйон за масштабом більший за Буцький. За час мандрівки човни пропливають кілометр, розвертаються та пливуть до причалу.