Перед тим, як створювати райський сад, Всевишній міг експериментувати саме з Водяників. Принаймні така думка закрадається до кожного, хто побувавши тут, мимоволі замилується довколишньою красою: горами і видолинками, озерами і розлогими балками.

Не втрималися від того зачарування й кияни Галина та Андрій Оксюковські, відвідавши це майже не відоме їм до того село на Звенигородщині. І прийняли неординарне рішення, поселившись тут. Дивувались й місцеві жителі, й дехто зі знайомих, оскільки не кожному вкладалося в голову, як то можна залишити столичний Київ, де мали молоді люди і житло, і непогано оплачувану роботу, на якесь село. Проте не зважало на те подружжя і, не відкладаючи того ані на день, взялося обживати викуплену тут садибу, створивши особисте селянське господарство й за європейським зразком взявшись за розвиток агротуризму. Для свого господарства вже й назву спільно придумали – «Ферма для друзів». Вже маючи відповідну вищу освіту та запозичивши певний досвід за кордоном, вирішили всі організаційні та фінансові питання. З будівництвом проблем не було, оскільки Андрій, окрім всього іншого, мав освіту інженера-будівельника. Досить скоро тут, на місці старенької хатини, виріс гарний сучасний фермерський будинок, зведений у форматі guest – house з кімнатами для гостей, а на присадибній ділянці, замість традиційних для села бараболів та гарбузів, з’явилися насадження полуниці та ягідників, де переважали малина та ожина. З овочів особливу увагу приділили огіркам, кабачкам і томатам. Зокрема на сьогодні Оксюковські вирощують до тридцяти сортів томату. Багато експериментують. І майже все задумане вдається.

– З городиною і ягодами проблем не буде, якщо все попередньо продумати, – говорить Андрій. – Тут основними є три чинники: земля, сонце й вода. Землі у Водяниках чудові, сонячних днів вистачає, а для того, щоб рослинам вистачало вологи в ґрунті, організували крапельний полив.

До речі, вирощують все господарі «Ферми для друзів» традиційними методами, без хімічних добрив, отрутохімікатів й стимуляторів росту.

Оскільки не уявляють справжньої ферми без домашньої живності, утримують й птицю та кролів. І теж не мали і не мають на сьогодні з ними мороки. Годують кролів, як каже Галина, звичайним зерном та комбікормом, без будь-якої зелені, тому й уникають їх захворювань.

– А як реалізовуєте вирощену продукцію? – цікавлюся.

– На це існує ринок, – посміхається Галина. – Так, свої полуниці ми постійно продавали на звенигородському ринку. Їздимо і в Київ. Та й ті, хто побував у нас, особливо кияни, не відмовляються від фруктів, овочів, так і від кролятини. Частенько замовляють їх.

А гостинністю Оксюковських користуються багато туристів. Зокрема й зарубіжні. Ось і торік побували у них гості з Великобританії та США, залишивши щонайкращі відгуки. Та й як інакше, коли дивує їх подружжя екопродуктами та авторською кухнею, а ще розробили для них Андрій з Галиною захоплюючі туристичні маршрути, знайомлячи як з багатющою природою, заповітними місцями, так й історією краю.

Та це лише початок, оскільки хочуть вони й далі розвивати туристичну інфраструктуру, облаштувавши на території Водяників місця для відпочинку та пляж на одному з озер. А ще в їхніх планах – налагодження роботи місцевого будинку культури. Й стосується це не тільки демонстрації кінофільмів, а й культурно-просвітницької діяльності.

– Водяники мають всі підстави для того, аби приваблювати туристів, як ті ж самі Карпати. – переконані вони. – Їх практично може приймати будь-яка сільська садиба. Оскільки ж для цього потрібні певні навики, ми готові поділитися своїм досвідом з жителями села. Як і щодо розвитку агробізнесу. Сьогодні майже кожна сільська родина має в середньому шістдесят соток землі. Цього цілком достатньо для забезпечення себе екологічно чистою продукцією рослинництва і тваринництва та її реалізації.

Тож віриться, що незабаром для тамтешніх селян будуть організовані цікаві лекції про нові сорти городини та породи домашніх тварин тощо.

А тим часом не сидять на місці й Оксюковські. Нещодавно вони взяли участь в конкурсі мікрогрантів «Село. Кроки до розвитку», організованому за підтримки агроіндустріального холдингу МХП, який на Черкащині представляє ТОВ «НВФ «Урожай». Серед 74 бізнес-планів, поданих учасниками конкурсу з Черкаської області, їхній був одним з кращих. Й отримавши сертифікат на 50 тисяч гривень, вони прискорять втілення в життя одного з чергових своїх напрацювань – відкриття у Водяниках фермерської кав’ярні-бутіка.

Михайло Нечай, “Вісті Черкащини”