Щороку у першу суботу вересня польська нація проводить Національне читання. Це польська соціальна кампанія, що сприяє пізнанню національної літератури та єднанню поляків всього світу. До неї долучаються і осередки етнічних поляків, які проживають за межами Польщі. Для польської спільноти Черкащини участь у акції стала доброю, багаторічною традицією.

Про історію виникнення та проведення цієї соціальної акції, під час зібрання активістів Польського культурного центру імені Кароля Шимановського розповів керівник Центру Геннадій Лінєвич:

– Участь у Національному читанні беруть поляки, які проживають в Польщі і за її межами. Це така широка соціальна акція, у ході якої поляки публічно читають уривки зі знакових для польської літератури творів. Традицію проводити Національне читання започаткував президент Польщі у 2012 році. Наша спільнота цьогоріч бере участь у акції вже дев’ятий рік поспіль. Твір, уривки з якого будуть читати наступного року, за традицією називає президент Польщі, одразу після завершення Національного читання.

blank

Як відомо цьогоріч у ході Національного читання всі учасники читали уривки з драми «Кордіан»  пера польського поета і драматурга Юліуша Словацького.

У цьому році Національне читання розпочали президент Республіки Польща Анджей Дуда та перша леді Аґата Корнгаузер-Дуда , у суботній полудень, 7 вересня, у Саксонському саду у Варшаві.

Як зазначив польський лідер, драма «Кордіан», що вийшла у світ після поразки листопадового польського повстання проти російського панування у 1833 році, мала вагомий вплив на молодих поляків, які брали участь у Варшавському повстанні. Анджей Дуда підкреслив, що згаданий твір вчить бути готовим до боротьби за незалежну Батьківщину.

blank

«Сьогодні ми бачимо боротьбу, яка ведеться за нашим східним кордоном — боротьбу за те, щоб зберегти Батьківщину, щоб рідна країна вижила та не піддалася окупації, щоб зберегти свободу… Я говорю про наших сусідів із України, які приїжджають до нас, яким ми даємо прихисток під своїм дахом, але також чию боротьбу ми бачимо та підтримуємо. Можливо, сьогодні, коли триває війна в Україні, ми можемо більш реалістично подивитися на проблеми, які порушував у своїй драмі Юліуш Словацький», – промовив президент.

Юліуш Словацький – один із трьох національних поетів-пророків польської літератури поряд із Адамом Міцкевичем і Зигмундом Красінським. Твори автора відображали дух епохи та тогочасне становище польського народу, торкалися важливих проблем, пов’язаних з національно-визвольною боротьбою, минулим народу та причинами неволі, у яку він потрапив. Творчість поета вирізнялася також містичністю, дивовижним багатством уяви, поетичних метафор і мови. Як лірик він прославився своїми піснями, зверненими до східних мотивів, народної творчості, теми слов’янських народів. Він був поетом настрою і майстром слова. Поряд з Ципріаном Камілем Норвідом і Тадеушем Міцінським він вважається найбільшим містиком польської поезії.

Мав величезний вплив на поетів наступних поколінь, доби т.з. Молодої Польщі та міжвоєнного періоду, таких як Антоні Ланге, Кшиштоф Каміль Бачинський, Ян Лехонь. 9 січня 2009 року Сейм Республіки Польща оголосив 2009 рік Роком Юліуша Словацького.

blank

blank

blank

Довідково:

Narodowe Czytanie – Національне читання – польська соціальна кампанія, що сприяє пізнанню національної літератури, в рамках якої великі фрагменти знакових для польської історії і літератури творів читаються публічно, а також у ЗМІ. Акція була започаткована у 2012 році з нагоди 200-річчя Другої польської війни та вторгнення Наполеона до Росії. Твором, який був обраний до читання, став національний епос Польщі – «Пан Тадеуш» Адама Міцкевича. Організатором кампанії виступив президент Польщі Броніслав Коморовський. Мета акції – щоб національна література була не лише предметом шкільної освіти, а й була присутня в широко осмисленому суспільному житті. Публічне читання «Пана Тадеуша» відбулося 8 вересня 2012 року в десятках міст за участю натовпу слухачів.

З того часу щороку вся Польща на початку вересня читає обраний Президентом видатний твір польської літератури. На площах і в бібліотеках Польщі звучали рядки з творів Сенкевича, Пруса, Жеромського, Виспянського, Реймонта та інших. Участь в Національному читанні беруть поляки, які проживають в інших країнах світу, до них приєднуються бібліотеки, культурні товариства, театри цих країн.

Володимир Лимаренко-Полянський