Історію про українську вишиванку та її види, а також фільми про спогади людей, які врятували свій традиційний одяг, тікаючи від війни, показали переселенкам у безпечному просторі “Затишно Space”. Як розповіла Суспільному менеджерка з комунікації Анна Первак, організатори хотіли показати, наскільки важливо зберігати традиції своїх предків.

Учасники заходу прийшли у вишитому одязі та розмальовували відповідними орнаментами свій рідний регіон на великій мапі України.

“Ми говорили про те, звідки взялася вишиванка, які раніше існували традиції. Тому що сучасна вишивка дуже відрізняється від тієї, яка була знайдена ще у шостому столітті. Нині вона така вже як прийшла до нас з дев’ятнадцятого століття”, – розповіла педагогиня безпечного простору Світлана Колеснікова.

Катерина Очеретна з Луганщини. Вишиванкою, розповіла вона, раніше не цікавилася, та нині готова носити такий одяг щодня:

“Хотілось би, щоб кожного дня вишиванка несла якийсь позитив у наше життя. Я думаю, що коли закінчиться війна, то, мабуть, усі люди, натхненні нашою перемогою, будуть використовувати вишиванку не тільки у святкові дні, а й в побуті, і будуть привчати до цього дітей, передавати наші традиції далі”.

Наталя Бобова приїхала на Черкащину з Краматорська.

“Я помітила, що в кожного регіону свої вишиванки, це дуже цікаво. Хотілось би навчитися вишивати. Раніше, якщо чесно, в мене було інакше ставлення до вишиванок, але вже понад рік як усе змінилося. Коли я приїхала в Черкаси, це мене дуже надихнуло, я побачила багато вишитого одягу. У нас вдома такого не було”, – зазначила вона.

Менеджерка з комунікації безпечного простору “Затишно SPACE” Анна Первак розповіла: такі заходи до Дня вишиванки організували у кількох містах України:

“Це дуже важливо – поважати і популяризувати українські традиції. Такі заходи пройшли у п’яти містах України: крім Черкас, жінки збираються сьогодні в Кропивницькому, Хусті, Вінниці та Миколаєві. Нам дуже приємно бачити, що люди почали більше думати про нашу історію і наше культурне надбання”.