Марш єдності за Україну. Київ. 12 лютого.

Останніми днями навіть на вулицях Черкас пересічні жителі обговорюють імовірність війни та варіанти своїх дій. Чула, як зовсім молода жінка комусь по телефону говорила: «Чоловік попередив мене, що я з дітьми, якщо що, поїду в Холодний Яр, там буде багато таборів, а він піде на війну». Троє молодих чоловіків між собою обговорювали, куди відправлять сім’ї: «Країни Європи не зможуть не пустити наших біженців», – а самі залишаться, бо зброю вже купили і просто так здаватись не збираються. У соцмережах жартують, що кожен має домашнього кота, якого не вдасться взяти в еміграцію, тож доведеться оборонятися.

Словом, і серйозні, і жартівливі обговорення – всі на одну тему.

У той же час влада закликає зберігати спокій та не вестися на інформаційну нагніталовку, бо це – елемент гібридної війни, щоб українці здали свою країну без зброї. Зокрема на офіційному сайті Черкаської міськради було опубліковано офіційне звернення міського голови Анатолія Бондаренка та виконавчого комітету до жителів міста:

“Звертаємося до вас з проханням аналізувати інформацію, зберігати спокій та довіряти лише офіційним джерелам. Стосовно стану справ у Черкасах, повідомляємо, що усі органи влади, об’єкти критичної та соціальної інфраструктури, наші комунальні підприємства продовжують роботу в штатному режимі. Всі відповідні служби отримують належні інструкції на закритих нарадах. Разом із представниками силових та правоохоронних відомств щодня ми працюємо над тим, аби, про всяк випадок, бути готовими до різного розвитку подій. Ми робимо все для безпеки та комфортного життя мешканців Черкас. Ситуація під повним контролем. Сподіваємось на розуміння з вашого боку”, – йде мова у повідомленні.

Також Анатолій Бондаренко написав на Фейсбуці: «Поки одні тікають з України літаками, інші нагнітають обстановку в соцмережах, ми працюємо в штатному режимі, встановлюємо бар’єрну полосу на вулиці Сумгаїтській. Проблеми нападу будемо вирішувати по мірі їх надходження, а зараз не забудьте привітати коханих», – зазначив очільник Черкас.

Бондаренко мав на увазі частину олігархів, які ще з вихідних чартерними рейсами втікають із країни. Зокрема серед чартерів та приватних літаків, що залишили Україну в неділю, – борти Ріната Ахметова та Бориса Колеснікова. Сам олігарх залишив країну 30 січня рейсом до Цюріха. Того ж дня виїхав з України бізнесмен Віктор Пінчук. Приватний борт на 50 осіб також замовив депутат ОПЗЖ, мільйонер Ігор Абрамович, який має вивезти з Києва у Відень родичів однопартійців, а також бізнес-партнерів Абрамовича. 10 лютого рейсом Київ-Мюнхен виїхав з України нардеп Вадим Новинський. Того ж дня виїхав за кордон Олександр Ярославський, кортеж якого збив на смерть людину. 13 лютого з України вилетів бізнесмени Вадим Нестеренко, 12 лютого – Вадим Столар та Василь Хмельницький. За кордон подалися і 23 нардепи, серед яких, в основному, ОПЗЖисти, хоч є і інші партійці, зокрема нардеп від Черкащини. Втекли6 Кива Ілля (ОПЗЖ), 30 січня відправився в Аліканте (Іспанія); Королевська Наталія (ОПЗЖ), 9 лютого полетіла в Ригу (Латвія); Льовочкін Сергій (ОПЗЖ), 10 лютого полетів до Венеції (Італія); Львочкіна Юлія (ОПЗЖ), 26 січня відправилась у Ніццу (Франція); Рабінович Вадим (ОПЗЖ), 3 лютого полетів у Тель-Авів (Ізраїль); Нагорняк Сергій (“Слуга народу”, мажоритарник із Черкащини) та ще чимало інших. До слова, фракція ОПЗЖ навіть відмовилась брати участь у закритому засіданні парламенту з питань загрози вторгнення Росії.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук попросив обранців терміново повернутись в Україну, а Президент Володимир Зеленський дав усім втікачам 24 години на повернення до громадян, завдяки яким вони отримали свої заводи та статки.

“Сьогодні кожен проходить справжній тест на громадянина України. Пройдіть його гідно. Нехай всі зрозуміють, для кого Україна дійсно батьківщина, а для кого – майданчик для грошей. І так само я вважаю, що велика проблема з цими олігархами, про яких сказали, тут впливати країною на бізнес ми не можемо і не будемо. Я вважаю, що свій вирок собі вони вже зробили. Але вважаю, що вони мають повернутися на свої підприємства, до десятків тисяч людей, які на них працюють, і на державу… Зайві підуть, залишаться громадяни України. Я зосередився б на нашому менеджменті, нашій країні, на людях, які на сьогодні, деякі, перебувають за кордоном, депутати деяких партій, я не хочу навіть назви говорити, ви всі розумієте, що це за люди. Мені здається, що це серйозний виклик. Я гадаю, що ми маємо надати їм сигнал – справедливий. Насамперед від Верховної Ради, від спікера, від держави, і я від себе особисто хотів би їх попросити, щоб упродовж 24 годин вони вже когось зі своїх рідних привезли, щоб вони все-таки вже повернулися до країни”, – заявив президент.

За його словами, в іншому випадку, керівництво країни та він особисто зроблять “серйозні висновки”.

“І повірте мені, ми їх точно зробимо”, – сказав Зеленський.

Між тим у ОТГ області придумують власні способи заспокоїти та консолідувати населення. Зокрема, наприклад, у Кам’янці жителів попросили почепити на будівлі та автомобілі державні прапори, – як символ державного патріотизму та єдності. Один із черкаських нардепів – Андрій Стріхарський разом із сином взяв участь у бойовій підготовці полків “Азов” та “Лівобережний”. Інший нардеп від області – Віталій Войцехівський – запросив друзів до флешмобу “Ми в Україні”. На позачерговій сесії Черкаської міської ради виділили кошти  на організацію діяльності штабу територіальної оборони. Секретар міської ради Юрій Тренкін зазначив, що в одному із приміщень вже цього тижня будуть завершені ремонтні роботи та проведені комунікації.

А от Володимир Зеленський оголосив імовірну дату вторгнення – 16 лютого – днем єднання.

“Нам кажуть, що 16 лютого стане днем нападу. Ми зробимо його Днем єднання. Відповідний указ я вже підписав. Цього дня ми вивісимо національні прапори, надягнемо синьо-жовті стрічки і покажемо всьому світу нашу єдність”, – сказав він у відеозверненні до народу України, оприлюдненому у понеділок увечері.

Додамо, що починаючи з листопада 2021 року, на кордоні України та Росії зосереджуються російські війська. За даними Києва та західних країн, чисельність підрозділів РФ сягає від 115 до 130 тисяч. США вважають загрозу нападу РФ на Україну реальною. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков запевнили, що українська армія готова дати відсіч Росії у разі вторгнення. Сполучені Штати припускають, що вторгнення на українську територію може відбутися будь-якої миті. Але секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що повномасштабного наступу Росії на українську територію не буде, а до кроків із дестабілізації Київ готовий.

Тетяна Воронцова