В ході досудового розслідування кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу  України, співробітниками податкової міліції ГУ ДФС у Черкаській області та ГУ ДФС у м. Києві припинено діяльність «конвертаційного центру», який надавав послуги підприємствам реального сектору економіки Черкаської області та м. Києва з формування незаконного податкового кредиту та переведення безготівкових коштів у готівку.

«Конвертаційний центр» був організований групою з трьох осіб, що є членами однієї родини. Вказаною групою було створено (придбано) ряд фіктивних та транзитних суб’єктів господарювання, реквізити яких використовувались у злочинній схемі, що діяла наступним чином: реально діючі підприємства перераховували на рахунки підконтрольних організаторам схеми компаній безготівкові кошти нібито за придбані товари, які насправді не поставлялися, що давало змогу підприємствам реального сектору економіки формувати фіктивний податковий кредит з податку на додану вартість

У подальшому кошти з рахунків транзитно-конвертаційних підприємств знімалися готівкою та передавалися замовникам за винятком 12-13%, що слугували винагородою за конвертацію.

Орієнтовний обіг проконвертованих коштів за час діяльності «конвертаційного центру» склав більше 80 млн. гривень, ймовірні втрати бюджету становлять 13,6 млн. гривень.

blank

Під час проведення 7 санкціонованих обшуків в офісних приміщеннях, за місцями проживання та в автомобілях фігурантів вилучено готівкові валютні кошти в еквіваленті 104,6 тис. грн., 25 печаток фіктивних підприємств, «чорнову» документацію «конвертаційного центру», комп’ютерну техніку, мобільні телефони та фінансово-бухгалтерську документацію, що свідчить про їх протиправну діяльність.

Досудове розслідування триває, інформують в Головному управлінні ДФС в Черкаській області