Десятки версій і жодних пояснень. Причини отруєнь черкаських школярів шукатимуть у Німеччині. Тамтешні медики паралельно з українськими проведуть власну експертизу. 22-х постраждалих дітей сьогодні вже виписали з лікарні, але на обстеженні залишається ще 31 школяр.

Про це йшлося у програмі новин «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

https://youtu.be/Oj7x-a7Qo50

Матеріали для експертиз, які мають провести закордонні фахівці, вже передали до столиці. Звідти їх відправлять до німецької клініки.

«Аналізи будуть передані в Німеччину. Інститут токсикології взявся за повторне обстеження. Ми їм даємо симптоми, які характерні для отруєння, аналізи, і вони будуть це досліджувати», – сказав головний лікар дитячої обласної лікарні Микола Кондрацький.

Надзвичайники для отримання більш точних аналізів запросили до співпраці спеціальний підрозділ хімічного захисту із прикордонного центру. Втім, їхня експертиза, так само як і дослідження рятувальників та медиків, нічого не виявила. Усі показники у нормі.

«Держпрофспілка міста Києва вважає, що це формальдегід, який використовується для меблів. Але лабораторні дані, які нам дали, не підтверджують, що це саме він. Версій є багато, але основної, яка спричинила отруєння, немає. Тут симптоми та клініка зовсім інші, і вони пов’язані з аерозольним розпиленням речовин», – додав Кондрацький.

«По аміаку, азоту, сірчаним речовинам, горючим газам – немає таких небезпечних речовин на цьому місці. Це означає, що речовина, яка там була, нетоксична та неотруйна. І наші діти у безпеці», – наголосив речник ДСНС області Костянтин Проценко.

Нині стан дітей у межах норми. Із лікарні по обіді виписали 22-х школярів. У палатах залишається ще 32 дитини і 4 дорослих. Школу, де отруїлись учні зачинено, доки експерти не з’ясують причини масової недуги дітей.

Нагадаємо, у вівторок 8 травня у Черкасах під час шкільної лінійки зомліли півсотні учнів. Із них 11 доправили до реанімації з отруєнням невідомою речовиною. Згодом на лікарняному ліжку опинилося також четверо дорослих.