Наразі конфліктом, що виник у Городищенському районі між двома фермерськими господарствами — ТОВ «Черкаси Дніпро-Агро» та «Наумець», займаються правоохоронні органи. Відкрито три кримінальні провадження, зареєстровані з обох сторін, пише “ВиЧерпно”

Спір виник щодо земельної ділянки, яка знаходиться на території села Калинівка, і перебуває в оренді ТОВ «Черкаси Дніпро-Агро».

Нагадаємо, за інформацією правоохоронців, 19 вересня в селі Калинівка близько 20 осіб захопили поле та за допомогою комбайнів збирають урожай кукурудзи.

Сторони конфлікту розповіли про своє бачення ситуації і причини його виникнення.

За інформацією Михайла Яковишина, адвоката, який представляє інтереси аграрного підприємства ТОВ «Черкаси Дніпро-Агро», вони збирали врожай цілком законно:

– У «Черкаси Дніпро-Агро» укладені угоди оренди з пайовиками. Підприємство обробляє близько 6 тисяч гектарів землі на території Орловецької, Калинівської та Ксаверівської сільських рад. Спірна ситуація виникла по 100 гектарах землі, що знаходяться в селі Калинівка. Згідно Земельного кодексу України, Закону про оренду землі, підприємство має право власності на врожай, який знаходиться на земельних ділянках, які використовує на належних правових підставах. У даному випадку був черговий збір врожаю на цих полях, працювала відповідна сільськогосподарська техніка. Прибули невідомі, на той момент, люди, озброєні, як ми могли судити із зовнішнього вигляду, вони перебували у стані алкогольного сп’яніння. Після цього з’ясувалося, що одна із цих осіб — це директор ФГ «Наумець» Денис Жукович. Він проколов шини в техніці, яка працювала на полі, він же разом із посібником, особу якого наразі має встановити слідство, погрожував вбивством одному із трактористів підприємства, інтереси якого зараз також представляю на досудовому розслідуванні.

blank

За словами адвоката, жодних документів, які б доводили, що урожай належить саме фермерському господарству «Наумець», пан Жукович ні тоді, ні по нині не надав.

– Він говорить про якийсь договір, але досі ми його не бачили. А з тих фактів, що мені відомі, була угода, яка діяла лише у 2018 році і то, швидше, був протоколи про наміри. Якщо знову ж таки судити з його слів, то до виконання його ніхто не приступав, — розповів Михайло Яковишин.
Наразі поліцією відкрито кримінальне провадження за ст. 185 (крадіжка в особливо великих розмірах). Однак, на думку, адвоката, розслідування ведеться однобоко, оскільки особа, яка обробляє поля, що перебувають у законній оренді, не може вкрасти зі свого ж поля.

Також порушено кримінальне провадження за заявою ТОВ «Черкаси Дніпро-Агро» по 296 ст. (Хуліганство) та за явою тракториста Сергія Гнота, що працює на підприємстві,  відкрито кримінальне провадження за ст. 129 (Погроза вбивства).

– Під’їхав чорний джип, вискочив водій, спочатку пробив заднє колесо, потім почав штрикати переднє. Потім вскочив у машину і поїхав до наступного комбайну, став поперед комбайну і пробив заднє колесо, після чого знову сів в машину і поїхав, — розповідає про події того дня комбайнер Віталій Галіба, який збирав урожай на полі.

blank

– Я віз жатку з поля, їхали дві машини, одна проїхала, а інша мені прям у трактор. Підбігає до мене Жукович (сторона конфлікту, засновник ФГ «Наумець» — ред.) і кричить мені, щоб я лягав на землю і наставив на мене зброю, — пригадує події того дня тракторист Сергій Гнот.

blank blank

По справі постраждалого тракториста досі немає жодного руху, відзначає адвокат Михайло Яковишин: «Чомусь ніхто не говорить про те, що погрожували вбивством особі, яка взагалі жодного відношення до цієї справи немає. Адже він їхав зовсім з іншого поля».

У свою чергу засновник ФГ «Наумець» Денис Жукович, стверджує, що угода обміну прав користування між його фермерським господарством та ТОВ «Черкаси Дніпро-Агро» є і ніхто її не розривав. Укладена вона була для обопільної зручності обох сільгоспгосподарств, оскільки паї розкидані на певній відстані, що створює незручності при їх обробітку. Тож, за його словами, на кукурудзяному полі його врожай.

– У 2018 році ми уклали угоду обміну: вони забирають наші шматки, а нам дають свої, щоб було зручніше. До того ж в усній домовленості ми їм віддали в суборенду частину землі, це близько 38 гектарів, — розповідає пан Жукович.
Що ж стосується самого конфлікту, що відбувся 19 вересня, то керівник фермерського господарства Денис Жукович не заперечує, що був  на полі під час конфлікту і порізав колеса, проте зауважує, що таким чином намагався зупинити, на його думку, протиправні дії.

– Я приїжджаю на поле, бачу, що збирають врожай на полі. Під’їжджаю до першого комбайну, потім зупиняю другий. Я визнаю, що це зробив (порізав колеса — ред.), оскільки перебував у дуже нервовому стані і по закону я мав право це зробити, щоб зупинити скоєння злочину. Тому я прийняв саме таке рішення, щоб зупинити комбайн, — розповідає Денис Жукович.

blank

У той же час факт погроз трактористу, який їхав на інше поле, засновник ФГ «Наумець» заперечує.

Детальніше про ситуацію дивіться у нашому відео: