На Черкащині нагородили 21-го переможця четвертого конкурсу мікрогрантових проектів для сільського населення «Село. Кроки до розвитку», організованого агроіндустріальним холдингом МХП, який на Черкащині представляє ТОВ «НВФ «Урожай». Переможні проекти отримають по 50 тисяч гривень на започаткування та розвиток власної справи.

Цьогоріч участь у конкурсі, започаткованому на Черкащині, вже беруть представники восьми областей. Розширюється географія конкурсу і на Черкащині – адже раніше за мікрогранти змагалися підприємці з Городищенського, Чигиринського, Катеринопільського, Корсунь-Шевченківського, Канівського, Черкаського районів. Нині проект розширився ще на Звенигородський, Христинівський та Лисянський райони.  Загалом цьогоріч на розгляд обласної комісії було подано 74 бізнес-плани, серед яких обрали 21 найкращий.

«Проект стартував у 2016 році спочатку у трьох районах – Канівському, Черкаському і Чигиринському. А далі – пішов розвиток, нині вже вісім областей України бере участь у проекті, – розповів про своє «дітище» керівник Ресурсного центру Асоціації недержавних громадських організацій Анатолій Рекун. –  Наш проект розрахований на підприємців, що працюють у сільській місцевості. Учасниками проекту можуть бути як і діючі підприємці, так і ті, що бажають розпочати власну справу. Підтримуються такі проекти, що мають соціальну складову. Приміром, підприємець має передати свій досвід або частину заробітку тим, хто цього потребує».

Проекти, що були подані на конкурс, вражали журі своєю оригінальністю. Серед них – виробництво крафтових сирів, реабілітація на конефермах, виробництво паливних брикетів, пошиття екоторбинок тощо. Найбільше ж проектів, зазначають члени журі, надійшло з Черкаського, Канівського та Катеринопільського районів.

Окрім того, значна частина переможців конкурсу – проекти, що мають, окрім соціальної, ще й екологічну складову. Серед них – «Майстерня «Екоторбинка».

«Ідея виникла після того, як у нашому районі я побувала на сміттєзвалищі і вжахнулася від його масштабів,  – каже авторка проекту, майстриня Яніна Танцюра. –   Виникла думка замість іграшок ручної роботи шити екоторбинки. Щоб з часом вони замінили повністю поліетиленові пакети. Мої торбинки не лише великі для покупок, є різних розмірів, наприклад, під яблука, під будь-які сипучі продукти. Вони з екологічно чистих тканин багаторазового використання. Цінова політика теж буде різною. Будуть брендовані з вишивкою з логотипом. У мене також є сторінка у «Інстаграмі», через яку популяризуємо свою продукцію. На фестивалі в Черкасах – «Фанфест» – буде продаж екоторбинок і майстер клас, щоб дітки самі собі могли розфарбувати торбинку».

А у селі Ліпляве Канівського району відтепер буде своє ательє. Там пенсіонери за символічну ціну зможуть поремонтувати свій одяг, а юні модники підготувати на свята ексклюзивні вбрання.

«Шити – це моя професія. В житті було багато переїздів, і в будь-якому місті чи селі я, моя справа була затребувана. Тому коли діти виросли і ми з чоловіком вирішили придбати житло в селі, переїхали з Києва до Ліплявської ОТГ. Побачила, що в селі багато людей, що потребують ремонту одягу, зокрема пенсіонерів, вирішили відкрити власну справу», – розповіла переможниця з Канівщини Олена Цемінене.

За словами жінки, її підтримали у Ліплявській ОТГ, надавши приміщення, що певний час було занедбаним. Нині Олена планує розширювати справу, купувати нове обладнання.

«Зараз у селах відроджуються клуби, є дитячі мистецькі колективи. Планують замовляти концертні костюми. Бізнес, так би мовити, розкручується на очах, бо люди до мене йдуть і йдуть», – радіє жінка.

Сири з пліснявою власного виробництва  усі охочі можуть посмакувати на Городищині. Тут вже кілька років працює приватна сироварня «Теремок».

«Спочатку вирощували кіз заради молока для себе для своєї родини. Тоді спробували – а чому б не зварити сир. І потихеньку з двох кізочок до 15 збільшили поголів’я.  Наразі реалізуємо на місцевому ринку та для охочих по району. Найближчим часом плануємо реалізовувати продукт і через соцмережі, щоб можна було робити замовлення, – каже авторка проекту Євгенія Танська. – Найбільш ходовий і одночасно мій улюблений сир  – з білою пліснявою, схожий на брі.  Купують, крім того – халумі з м’ятою. Його можна смажити на грилі, добре йде до вина».

За словами Світлани Мигаль, менеджера із соціальної та корпоративної відповідальності МХП та керівниці проекту «Село. Кроки до розвитку», прикметним є те, що конкурс грантів від МХП щороку розширює свою територію і залучає до відповідального підприємництва новачків. А значить, українське село має перспективи розвитку і процвітання.

«Бюджет цьогорічного конкурсу вражає – на гранти виділено 5 000 000  гривень. Одним з критеріїв відбору було те, що конкурсанти мали здійснювати свою діяльність або проживати у селах, де знаходяться потужності холдингу МХП. Окрім того – соціальна складова, що передбачає  створення на селі нових робочих місць, створення якісної продукції, створення якісних послуг. Також людина сама для себе визначає, чим її бізнес-проект може бути корисний для громади. Хтось надає пільги для окремих верств населення, хтось забезпечує продукцією школи, дитсадки, лікарні тією чи іншою мірою.  Крім того, сільські бюджети отримують допомогу у вигляді сплачених податків. Власне, і група компаній МХП є одним із найсумлінніших платників податків в країні».

За словами Світлани Мигаль, серед її улюблених проектів – центри іпотерапії, що їх започаткували у двох областях, в тому числі й на Черкащині, та створення лавандового поля. Окрім цього – проекти екологічні.

«Люди самі бачать, що наразі піклування про екологію – це «тренд», це модно. Класно, коли люди самі вирішують, що їх бізнес має бути екологічний», – наголошує вона.

Отож, цьогорічних переможців визначено. Ними стали: Остапенко Петро – «Виробництво та реалізація молока на сімейній міні-фермі», Скалига Лілія – «Королева квітів», Танська Євгенія – «Сироварня», Оксюковський Андрій – «Фермерська Кав’ярня-бутік (в т.ч. цех переробки овочів, ягод, фруктів)», Осадчий Володимир – «Благоустрій села та прилеглих населених пунктів», Васильченко Алла – «Клуб здорового способу життя. Соціальний проект», Кононенко Михайло – «Вирощування овочів в теплиці», Сіянко Надія – «Шалена бджілка», Скрипка Олег – «Вирощування курей бройлерів у домашніх умовах. Реалізація м’яса бройлерів в сирому та копченому стані», Цемінене Олена – «Ательє «Майстриня» в Ліплявській ОТГ», Ясковець Андрій – «Автосервіс з кузовного ремонту та фарбуванню транспортних засобів», Коновалюк Олег – «Вирощування саджанців волоського горіха», Кобякова Вікторія – «Центр фізичної та соціальної реабілітації «Смарагдова стайня». Реабілітаційний центр з іпотерапіїї для дітей з особливими потребами», Танцюра Яніна – «Майстерня «Еко -торбинка», Найденко Андрій – «Вирощування декоративних рослин для ландшафтного дизайну «ВАШ-НАШ САД», Сидоров Сергій – «Чисте подвір’я. Подрібнення деревини після санітарної вирубки, очищення дворів та ділянок», Терещенко Микола – «Виготовлення корморізок та сап та їх реалізація», Чаленко Марина – «Переробка козиного та коров’ячого молока. Кооператив «Козка», Тіторенко Микола – «Виробництво паливних брикетів», Голубенко Дмитро – «М’ясна смакота», Лугеря Сергій – Фермерське господарство «ЕКОТЕХАГРО-Л».

Поліна Котова