Сім сортів лаванди у себе вдома вирощує флористка та ландшафтна дизайнерка Олена Павлова. Черкащанка розповіла Суспільному, що раніше в її розсаднику було до 10 різних сортів рослини.

Найкращі сорти для вирощування

Зі слів флористки, наразі вони зупинилися на вирощуванні семи сортів рослини:

“У мене був такий улюбленець «Блю Сент Ерлі». Він просто мав такий неймовірний, потужний аромат, навіть якийсь такий не лавандовий, такий якийсь космічний. Але він виявилося, що не зимою в наших умовах, тому, кохання, пройшло. Люблю «Едельвейс», білий сорт, саме за його також неймовірний такий трохи, я б сказала, ванільний аромат. Є «Вєра» сорт, «Хіткот Блю», «Платіном Ніка». От «Хіткот Блю», «Платіном Ніка» — це два наших стратеги. Їх найбільша кількість, і вони найбільш популярні саме в садових центрах, у ландшафтних дизайнерів. Є ще декілька сортів лавандинів, наприклад, оця «Вєра» і «Гроссо». Різниця між лавандою і лавандином суттєва, бо лаванда — це вид рослин, які створені природою і в природі. Лавандин — це вже схрещена з двох різних видів. Лавандини завжди мають більш потужний ріст, в них більший колос. У лаванди, якщо ми кажемо про класичний фіолетовий лавандовий колір, то саме у лаванд, у сортів лаванд фіолетових більш насичений колір, ніж у лавандинів. Але лаванда взимку виглядає не дуже естетично. А ось лавандіни мають гарний вигляд увесь сезон. Також, у лаванди і лавандінів різний аромат”.

Як доглядати за лавандою?

Як розповіла Олена Павлова, догляд за лавандою і лавандином однаковий:

“Лаванда — це південна рослина, вона дуже любить сонце, багато сонця, спека їй не страшна. Але саме в спеку у лаванді є така проблема — вона хворіє на грибкові захворювання. Це відбувається від зайвої вологи. Тобто якщо ми багато поливаємо кущі, і випаровується оця земля, занадто тісна посадка, занадто щільна. І там створюється така волога атмосфера. І саме за цією вологою і різницею між зовнішньою вологістю, яка дуже низька зараз в спеку, і вологістю всередині куща може виникнути характерне для лаванди грибкове захворювання. Є біологічні методи боротьби з грибковими захворюваннями, а є вже такі потужні, хімічні, така, скажімо, хард-терапія і лікування. Ми обробляємо рослини на початку сезону. Якщо вже з’явилося грибкове захворювання, то по-перше, обрізати все, що ви побачили. Це треба робити дуже швидко. Коли рослина починає хворіти на грибок, здається, що вона в’яне, і зовнішній вигляд, наче не вистачає вологи. Тому люди намагаються її полити, накормити. А перше, що треба зробити в цьому випадку, це обрізати усе зайве, або обрізати кущик.

Лаванда невибаглива рослина, і влітку її треба інколи поливати. Лаванду треба обов’язково обрізати, але не так часто, всього три рази за рік, як мінімум. І лаванду бажано, коли ми вже висадили в ґрунт, на галявині, на ділянці або на гектарних полях, мульчувати”.

Лаванда для букетів: коли обрізати

Флористка пояснила, що для букету лаванду обрізають у спеціальний період цвітіння рослини:

“Якщо ми її обрізаємо для букетів, для флористики, то це має бути стадія розкриття квітки на одну третину. Тобто одна третина вже розквітла і одна третина поступово квітне на колоску на цьому. Якщо нам потрібно просто доглядати правильно за кущем, або, наприклад, ми робимо олію, гідролати, то обрізаємо тоді, коли формується насіннєва коробочка, бо там найбільше олії. Якщо хочете просто обрізати вдома — то після цвітіння, коли вже відцвіла і вам на вашій ділянці, на вашій клумбі вона вже не подобається. І ще це дуже добре впливає на ріст куща, тобто кожна обрізка стимулює розвиток нових пагонів.

Ми обрізаємо всю верхню частину, всі квітоноси, але ми не вирізаємо кожну гілочку. Зрізаємо більшу частину куща, але щоб не чіпляти старі, минулорічні, вони такі коричневі, вже задеревілі гілочки”.

Мульчування лаванди

Олена Павлова зазначила, що мульчування обовʼязкове у догляді за кущами лаванди:

“По-перше, це сприяє пригніченню росту бур’янів. По-друге, це зберігає вологу всередині ґрунту. Тобто не ту вологу, яка псує нам кущ знизу і сприяє розвитку грибкових захворювань, а саме для коренів. А по-третє, мульчування аерує ще ґрунт. Це також дуже важливо для будь-яких рослин, для коренів рослин, щоб було всередині повітря. Лаванду ідеально мульчувати камінням. Тільки сипати не на оцю плівку, на агроволокно. Я проти цих всіх агроволокон на лаванді. Воно не дуже добре для рослин, воно ущільнює ґрунт. А мульчувати камінням добре для того, щоб оце каміння, коли нагрівається під сонцем, то підсушує повітря під кущем. Ми мульчуємо скошеною травою з газону, можна навіть і соломою мульчувати. Ми це робимо періодично, тобто, скажімо так, відновлюємо цей мульчуючий проміжок поміж рослин. Просто розсипали траву, але це потрібно робити невеликим шаром”.

Лаванда у кулінарії

Флористка розповіла, як використовує лаванду у приготуванні їжі:

“Я собі опанувала такий рецепт кексу. Просто взяла рецепт від фудблогера і додала туди лаванду. Лаванду використовувати в кулінарії треба дуже обережно, бо вона має дуже потужний смак і аромат. І щоб не зіпсувати тонкі молочні продукти, то треба дуже-дуже обережно. Те саме стосується лавандового сиропу. Я іноді варю собі такий лавандовий сиропчик, додаю його в різні страви, в соуси для риби, що не дуже звично так звучить, бо вважається, що лаванда тільки для десертів. І лавандовий лимонад, він також надає такого тонкого лавандового смаку.

Всю лаванду, яку використовують в кулінарії, ну, тобто їдять, п’ють, використовують лише органічну. Це лаванда, яка вирощується без використання хімікатів”.