Скульптура-скарбничка “Щедрий кіт”, що розташована у черкаському сквері “Юність” за рік зібрала 210 тисяч 99 гривень та 30 копійок. А також врятувала не одне котяче життя та нагодувала більше сотні тварин.

Утім зооволонтери сподіваються, що скульптура допоможе ще мінімум тисячі тваринам, розповіла Суспільному зооволонтерка та керівниця Благодійного фонду “ДоброКіт” Яна Тябут. Напередодні річниці встановлення скульптури, наша розмова про те, скільки вдалось зібрати коштів, хто наряджає скульптуру та як невідомі намагалися викрасти гроші “Доброкота”.

За словами Яни Тябут, рік тому — 25 серпня 2023 року, цей проєкт вдалося втілити завдяки гранту, який вона виграла. Хоча, додала волонтерка, їй не раз дорікали, що витрачати кошти на таку скульптуру нині не на часі:

“Якби ці кошти ми потратили, наприклад, на лікування котів, ми могли б допомогти 20 — 30 тваринам. А за допомогою цього котика, можливо, зможемо допомогти тисячам”.

Яно, скільки коштів “Щедрому коту” вдалось зібрати за рік?

За рік котик зібрав 210 099 гривень та 30 копійок. Тому 25 серпня запрошуємо всіх, привітати “Щедрого Кота” щедрим донатом. І почнемо відлік нового року порятунку котиків за підтримки містян.

Що витягували зі скриньки, окрім грошей?

З цікавого — це дитячі малюнки. Хтось напевно з малюків зробив квіточку, і на кожну її пелюсточку була приклеєна монетка. Фантики “Love is” – це, мабуть, зізнання нам в коханні. Просто речі, які випадково потрапляли туди з грошима, це, як завжди, можуть бути в кишені квиточки на автобус чи тролейбус. Презерватив колись там був. Ну, мабуть, комусь на побаченні не знадобився. Запакований, звичайно. Хочеться нагадати людям, щоб вони пам’ятали, що це все-таки скринька для пожертв. Це дуже все весело, але ціль її – допомагати котикам. Тому було б чудово знаходити там кошти або предмети, які можуть допомогти котикам.

На що витрачаєте кошти?

Кошти ми витрачаємо, звичайно, на лікування, на харчування, на стерилізацію. Цього року ми зробили акцент на стерилізації. Всього простерилізували 164 кішки. Тобто, всі охочі, кому потрібно було стерилізувати кішку у дворі, або кішок, яких підкинули, які народилися — всі могли скористатися нашою програмою. Тобто, для людей вона була абсолютно безоплатна.

Ми якось знайшли трьох покусаних кошенят-крихіток з мамою. Вилікували їх та зараз всі вони щасливі у своїх родинах. Також закупляли котикам комплексні обробки та вакцини.

Чи були випадки вандалізму? Може хтось намагався зламати скриньку?

Так, були. У нас були декоративні, збоку на сейфі, приварені ключі на таке велике кільце. Ідея була така: діти можуть підходити, ними гратися, їх роздивлятися, але якісь дорослі люди вирішили відламати те кільце. Неодноразово люди теж говорили, що підлітки намагалися замки смикати. Їх відганяли від котосейфу. Ну, шкода, що люди собі дозволяють таке. Але ми і розраховували на те, що такі випадки можуть бути, і робили його надійним і максимально захищеним від вандалів.

Чи було таке, що діставали гроші іноземні, з інших країн? Ви їх потім в обмінниках міняєте чи колекціонуєте?

Діставали монетки багатьох країн: і Молдова, і Чехія, і Польща, ізраїльські гроші, євро, звичайно, були. Такі найближчі, напевно, країни, які до нас, то максимально багато було цих копієчок. Ми їх не міняли, ми їх збираємо, я ще поки не знаю. Вони в досить невеликій кількості, тому їх обміняти не має сенсу. Хіба що коли назбираємо якусь більшу суму, їх тоді можна обміняти на гривні.

Хто шиє одяг для котика?

Перша колекція одягу котика – це його зимова шапочка і шарфик. Їх зв’язала моя подруга на моє прохання. І з першого разу, без примірок, ідеально йому підійшли. Але, на жаль, цей комплект був кимось знятий і вкрадений. Бо ми хотіли ці всі одежинки зберегти на пам’ять для своєї котячої колекції. Є люди, які щось одягають на кота. Знову ж таки, мені хотілося б, щоб це була наша ініціатива. Тому ми зараз не лишаємо одяг на котику. Ми, якщо одягаємо на якесь свято чи фестиваль, от до Дня вишиванки, він стояв у вишиванці і солом’яному капелюсі, то після заходу знімаємо ці речі, щоб їх не вкрали. Хоча хотілося б, щоб люди ними помилувалися ще якийсь час.

Чи плануєте встановити подібну скульптуру в місті для збору коштів?

Ні, планів встановлювати якихось схожих скульптур немає поки, все-таки потрібно пам’ятати, що така скульптура — це відповідальність, тобто треба за нею доглядати. Прийшов час, вже треба трішки підфарбувати стійку нашого “Щедрого котика”, бо від природних умов псується фарба. Треба все контролювати, тому кожна така скульптура потребує не лише вкладень на момент виготовлення, але й уваги потім.