У сквері, що в самому центрі Черкас, росте “пряникове дерево”. Свою “смачну” назву рослина отримала за пахощі, які можна відчути у вологу погоду. Інша назва дерева — багряник японський, розповіла Суспільному кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології, екології та агротехнологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Вікторія Осипенко.

Науковиця розповіла, що давно звернула увагу на дерево у сквері “Юність”, яке ніби ніколи не квітне.

“Вже давно у сквері “Юність” в Черкасах зростає дерево, яке жодного разу не бачила у стані квітування. А тут восени на деяких гілочках побачила непоказні квіточки. Виявилося, що це багряник японський, або «пряникове дерево». Так його називають в Німеччині за карамельно-шоколадний аромат у вологу осінню погоду”, — пояснила Вікторія Осипенко.

blank

“Пряникове дерево” у сквері “Юність” в Черкасах, листопад 2023 року. 

blank

Листки на “пряниковому дереві” восени, листопад 2023 рік. 

Характерний пряниковий карамельний запах у листків зʼявляється після дощу та восени, коли погода стає вологою. Квітки дерево має невиразні і зʼявляються вони до розпускання листків.

“Квітне багряник навесні дуже непомітно. Тож моя цікавість восени дозволила нарешті побачити і квіточки. Напевно через затяжну осінь дерево сплутало пору року та почало квітнути ще раз”, — пояснила науковиця.

blank

Квіти “пряникового дерева”, листопад 2023 рік. 

Зазвичай восени листки рослини набувають червонуватого кольору, утім в Черкасах сталося по-іншому:

“Багряник отримав назву також завдяки кольору листків — багряне, червоне. Утім їхній колір восени залежить від якості ґрунту. У нас в Черкасах воно не червоніє, а стає жовтим”.

blank

Листки “пряникового дерева”, листопад 2023 року.