Розпилена речовина, яка призвела до отруєння у Черкасах 11 дітей, була легкою за складом і, ймовірно, не відносилась до бойової. Про це сказав у коментарі “Громадському радіо” помічник керівника ДержСНС Черкаської області Костянтин Проценко.

«Стан потерпілих не важкий. Це означає, що речовина, яка там була, швидше за все відноситься до хуліганських дій. Вона не є ні отруйною, скажемо в прямому розумінні, і не бойовою, чи спеціального підготовленою для того, щоб нанести людям шкоду. Ця речовина дуже легка в плані впливу, і це означає, що вона складається із кількох, а, можливо, лише двох складових», — розповів Костянтин Проценко.

За його словами, визначити, яка саме це речовина складно через сильний вітер та час, який минув між отруєнням і приїздом групи ДСНС.

«Легка рідина або речовина, яка там була, вона дуже швидко розклалася на складові, які дуже складно в таких умовах визначити. Чим легша речовина, тим швидше вона розпадається і важче її дослідити», — зазначив Проценко.

Він розповів, що досі основною версією отруєння дітей в Черкасах залишається локальне розпилення невідомої речовини».

Крім того, за його словами, походження речовини будуть досліджувати київські інститути із сильнішим обладнанням.

Як розповів Проценко, сьогодні ДСНС додатково провела аналізи ґрунту і повітря на місці подій, а також в кількох районах обласного центру.

«Ці аналізи не показали наявність отруйних речовин або перевищення по гранично допустимим нормам, чи небезпечні речовини у них», — зазначив Костянтин Проценко.

Нагадаємо, 8 травня на території школи № 8 під час проведення шкільної лінійки учні почали втрачати свідомість. Усього на лінійці були 424 учні. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею про порушення санітарних норм.