Антиімперська, антимосковська риторика Шевченкого Слова сьогодні зрідні духом кожному українцеві, хто став на прю з багатовіковим окупантом на усіх фронтах: його слово мобілізує, надихає, мотивує; його “борітеся – поборете” дає живосильну націєтворчу енергію, що зрушує в нас потужний поступ до багатовікової переможної української боротьби. Тож символічно, що у день повернення Тараса Шевченка в Україну на Тарасовій Горі в музеї відбулася презентація унікального видання “Шевченковий блокпост” – першої антології воєнної лірики сучасних українських митців, чия поезія суголосить шевченківськими мотивами. Серед них є ряд і тих, що зі зброєю в руках воює за рідну землю, і ті, хто, на жаль, поповнив небесне вічне військо.

blank

Видання присвячене 210-й річниці від дня народження Поета.

Авторка ідеї та укладачка – відома письменниця, очільниця Шевченківського національного заповідника Валентина Коваленко.

Видавець – пречудовий Ігор Степурін , чия креативність, живосильна енергія добротворчості не може не вражати. За короткий час цей чоловік зі своєю командою зробив неймовірне!

Символічна обкладинка – мозаїка націєтворчих майданних подій, що складається в образ батька Тараса. Її автор – заслужений діяч мистецтв України Юрій Гармаш. Передмовне слово – від Євгена Нищука, “голосу Майдану”, голови Шевченківського комітету.

У презентації антології взяли участь ряд відомих митців слова на чолі з головою Національної спілки письменників Україні Михайло Сидоржевський: Петро Засенко, Павло Мовчан, Любов Голота, Микола Гриценко, Ярослав Ткачівський, Ніна Ковальчук, Борис Пономаренко …

Емоційно, енергетично, потужно підсилили захід піснею на слова Кобзаря – славнозвісний хор ім. Г. Верьовки та заслужена артистка України Наталка Мамалига . А ще вразило неперевершене читання поезій Т. Шевченка Героєм України Анатолієм Паламаренком.

Модерувала захід Валентина Коваленко.

blank

Геніальний Поет поставив “на сторожі” українців своє Слово, як духовний блокпост, як вогневу позицію – аби не тільки у рідний простір не допустити московитського зла, а й пильнувати внутрішнього ворога, що ставить загати до нашого самоствердження як нації нащадків великої Русі.

Не може не тішити те, що потужним творчим кошем, що “воює” словом проти московитської навали – представлені автори з найгарічіших точок Сходу і Півдня України.

Незаперечно: пророче Тарасове слово сигналізує наш переможний духовний порятунок.