Науковець зі США стверджує, що багаті значно щасливіші за людей із середнім та низьким достатком.

Багаті та супербагаті люди повідомили, що задоволені життям на 6 балів із 7, а люди з середнім та низьким заробітком – приблизно на 4. Відповідне дослідження опублікував старший науковий співробітник Вортонської школи при Університеті Пенсильванії, пише “УП.Життя“.

Дані показали, що розрив у “рівні щастя” між заможними та середньозабезпеченими учасниками (70-80 тисяч доларів на рік) був більшим, ніж між учасниками з середнім та низьким рівнем доходу.

При цьому показник щастя стабільно зростає при доходах у $100 тисяч на рік і більше.

У дослідженні взяли участь понад 33 тисячі дорослих людей з 17 країн у віці 18-65 років, які живуть у США, працюють і заробляють не менше 10 тисяч доларів на рік.

Метт Кіллінгсворт відібрав людей, які мають низький та середній дохід, багатих та супербагатих, а потім опитував їх про “задоволеність життям” за 7-бальною шкалою.

Як шкала щастя залежить від статків?

Розрив у рівні щастя між найбагатшими та найбіднішими людьми був величезним.

Учасники з низьким рівнем доходу повідомили про задоволеність життям трохи вище 4 балів. Середній показник для двох груп з нижчим рівнем доходу становив 4,14 бала, а дві заможні групи наблизилися до 6 балів з 7.

“Різниця в доходах і багатстві закрила більш ніж половину (приблизно 58%) розриву між не дуже задоволеними учасниками з низькими доходами і максимумом шкали”, – підсумував Кіллінгсворт.

До того ж різниця в задоволеності життям між заможними та тими, хто має середній дохід, була майже втричі більшою, ніж між середньозабезпеченими і малозабезпеченими людьми.

Автор дослідження вважає, що забезпечені люди почуваються більш задоволеними життям не тільки через матеріальні речі, які можна купити, а через свободу і душевний спокій, що виникають завдяки достатку.

“Коли люди мають більше грошей, вони мають більше контролю над своїм життям. Більше свободи жити так, як вони хочуть”, – сказав Кіллінгсворт.

Водночас вчений не радить сприймати забезпеченість як спосіб зробити усіх щасливими.

На його думку, у багатстві є певна межа, після якої рівень щастя стає менш стабільним (наприклад, 500 тисяч доларів на рік). Кіллінгсворт написав, що просто заможні люди “суттєво і статистично достовірно щасливіші, ніж люди, які заробляють понад 500 тисяч доларів на рік”.