У Черкасах курсантів одного із закладів вищої освіти навчають жестової мови. Курс запровадили вперше, триватиме він місяць. Як навчають зрозуміти людей з порушеннями слуху, аби допомогти в надзвичайній ситуації, розповіла Суспільному доцентка кафедри мовної підготовки Ольга Литвиненко.

Майбутній рятувальник, а нині курсант Юрій Михайловський, найважчою у вивченні жестової мови, вважає абетку:

“Кожна буква показується окремим жестом. А потім ми розпочали вивчати ціле речення. Де, грубо кажучи, два жести це вже якесь речення”.

Знання жестової мови у майбутньому допоможе їй оперативно надавати допомогу постраждалим, розповіла курсантка Анастасія Мацамова.

“В мене може трапитися така ситуація, що я зустріну людину з порушенням слуху і я ніяк не зможу їй допомогти, якщо не знатиму її мову”.

Поруч з курсантами жестову мову вивчають викладачі, серед них — Олександр Ященко. Додав, що знання буде використовувати під час викладання дисциплін.

“Ми читаємо заняття магістрам управління у сфері цивільного захисту. Це майбутні керівники. І при ліквідації пожеж, ситуацій надзвичайних потрібна буває ця мова жестів для з’ясування якоїсь інформації, яка буде вкрай важлива для прийняття якихось рішень”.

Української дактильної абетки та елементарним жестам слухачів навчає перекладачка-дактилолог “Української організації глухих” Валентина Кушнір. Дисципліну викладає удвох з колегою упродовж десятигодинного курсу:

“Ми вивчали базові жести з приводу якихось надзвичайних ситуацій. Мені дуже приємно, що хлопці й дівчата і викладацький склад відповідально до цього поставились. Вони нас уважно слухали, приходили на заняття. Виконували всі завдання, які були передбачені”.

Вивчати українську жестову мову рятувальникам запропонував британський пожежник Джейсон Хал, пояснила доцентка кафедри мовної підготовки Ольга Литвиненко.

“Він в Україні й допомагає, як волонтер. Брав участь у пожежогасінні й там була жіночка в пожежі, яка не чула, намагався їй пояснити англійською жестовою мовою і з’ясував, що мова жестів різна: українська та англійська. У нього мало серце не розбилося, що вона не розуміє, а ми не знаємо, як таким людям допомогти. Тому він запропонував таку цікаву програму «Курс жестової мови» саме для викладачів і курсантів. У нас взяло участь 140 людей”.