56 років тому, тобто наприкінці лютого 1966-го, місцеві шанувальники тютюнових виробів відчули їхній “покращений смак”. Гадаю, що ті чоловіки, які перейшли на “Черкаси”, були ще й патріотами свого міста, адже до 1966-го наша тютюнова фабрика випускала близько двох десятків найменувань продукції – папірос, цигарок та сигарет, і всі вони користувалися стабільним попитом. А що таке змінити марку, багатьом відомо. Це буквально “нові стосунки”, часто проблемні. Чергову черкаську цікавинку розповідає краєзнавець Борис Юхно.

Не наполягатиму тут на шкідливості звички (хоча у кожному кінофільмі 1960-х, якщо він не про давні часи, хтось із героїв обов’язково курить), не зупинятимуся на мовних нюансах (то сигарети курять чи палять?) та навіть не “топитиму за Совок” (сигарети завжди були недешевим задоволенням: найпопулярніший у 1970 – 1980-ті місцевий “Експрес” – 40 копійок за пачку, а то 2,5 хлібини, значить десь 50 гривень, що й маємо). Але з сумом констатую, що за комуністів місто популяризовулося в рази потужніше, аніж зараз. Все, що в принципі могло називатися “Черкаси” чи похідними слова, так і називалося. Листівки, путівники, карти міста – окрема тема, сувенірна подукція – ще окреміша. До речі, у рік фомального 735-річчя міста фахівці обласного краєзнавчого музею могли б подумати над такою тематичною виставкою. Вношу рацуху. “Черкаських” ковбаси й пива вже не знайдеш, туалетних наборів золотоніських парфумерів мабуть теж, та однаково, щось ще збереглося.

Одначе, наразі про тютюнові вироби в їхньому сигаретному варіанті. 1960-й рік ознаменувався тим, що наша “Махорка” перестала бути такою за визначенням. Попит на цю архаїку впав майже до нуля, тож фабрика перейшла на випуск класичних сигарет.

Зі встановленням німецької машини “Ланкер” у 1961 році з’явилися перші черкаські сигарети з фільтром, а ще за кілька років – ті самі іміджеві “Черкаси”. Із замітки від 12 лютого 1966 року:

“Колектив Черкаської тютюнової фабрики освоїв новий вид продукції – сигарети вищого класу “Черкаси”. Вони мають покращений смак. На етикетках зображені найвизначніші новобудови нашого обласного центру – Будинок рад, драматичний театр та вокзал. Наприкінці місяця сигарети “Черкаси” з’являться у продажу”.

blank

На кінець десятиліття асортимент підприємства налічував 40 марок папірос, цигарок і сигарет, що майже удесятеро більше, аніж у середині 1950-х та удвічі більше, аніж трьома роками раніше.

blank

Окрім “Черкас”, місцевими “фірмовими” тоді вважалися “Медовые”, “Святкові”, “Фильтр”. Цінувалися подарункові пенали “Сувенір”, які комплектувалися зразу усіма пачками популярних марок. Такі набори з’явилися у продажу у березні 1967-го. А невдовзі знайшла продовження успішна ідея з “Черкасами”. 25 травня “Черкаська правда” повідомила, що “50-річчю Великого Жовтня колектив Черкаської тютюнової фабрики присвятив ряд своїх нових виробів. Серед них такі, як сувенір “Черкаси” та цигарки вищого гатунку “Лісова пісня”. Сувенір “Черкаси” – це набір з п’яти пачок сигарет. На кожній з них різнокольорові малюнки – види обласного центру, пам’ятники. Нова продукція фабрики з’явилася у продажу і користується попитом серед покупців”.

blank

“Лісової пісні” ніколи не бачив (і як тут не згадати прийдешнє 150-річчя Лесі Українки: може ми були єдиними, хто таким чином додумався популяризувати літературу, адже архітектуру – точно ні). А от сигарети “Черкаські”, пізнішу версію “Черкас”, пам’ятаю. Як тут забудеш: саме вони, погано заховані за шифериною, колись мене підло попалили…