На 33 році незалежності України у Черкасах є дві школи, що носять імена героїв Радянського Союзу і ще чотири — на території яких встановлені відповідні пам’ятні знаки. Про це розказала Суспільному кураторка освітньої галузі міста Анастасія Чубіна.

Герой Радянського Союзу, полковник Збройних Сил СРСР Онуфрій Луценко посідає почесне місце на шкільному подвір’ї із 1978 року. Тоді ж школі надали його ім’я – розповіла директорка закладу Ірина Топчій.

“Коли він був живий, приходив у школу, спілкувався, був тісний контакт з сім’єю. Це був один із напрямків роботи виховної. Зв’язок у школи з цією людиною був безпосередній”.

Нині не всі учні знають, хто такий Онуфрій Луценко. Владислава Кожушко розповіла, що не знає, хто це такий.

Її мама пані Тетяна додала, що ніколи не цікавилася тим, хто це такий:

“Про те, що він герой Радянського союзу — не знала, ну тепер знатиму. Але це Луценко – засновник школи. Ця школа на імені Луценка. Онуфрій Максимович Луценко”.

Учень школи Денис Луговий додав:

“Це був генерал у Другій світовій війні і брав участь у визволенні Черкащини”.

За словами директорки школи Ірини Топчій, генерал Луценко не підпадає під категорію декомунізації:

“Жив в Черкасах, помер в Черкасах, визволяв Черкаси. Також він є почесним громадянином нашого міста і тому це питання поки не вирішується, оскільки він не потрапляє під категорію декомунізації”, — пояснила директорка.

У подвірʼї іншої черкаської школи було погруддя маршала Батицього. Хоча його імʼям школа не називалася. Старі фото, датовані 2014 роком, показав директор закладу Сергій Шамара. Розповів, як позбулися радянського нагадування:

“На той час вже тривала війна російсько-українська, була окупована частина Донеччини. Ще пройде буквально рік, у травні 2015 року прийняли закони про декомунізацію. Під тиском громадськості і самого закону тогочасне керівництво школи прибрало погруддя”.

Але самого погруддя не позбулися, розповів Сергій Шамара, бо воно залишається на балансі школи:

“Віднесли його у музей імені Батицького. Хоч його вже не існує, залишилася експозиція. Там змальована якраз біографія, бойовий шлях Павла Батицкого маршала Совєцкого Союза. Саме Батицький виконував наказ про розстріл Берії, розстріляв його 23 грудня 1953 року”.

Подібні речі, пояснив історик за освітою, директор Сергій Шамара, не варто утилізовувати, бо сучасні діти мають знати справжню історію. Тому, на його думку, такі експонати мають зберігатися в спеціальних музеях. Що ж до тих шкіл, які досі носять імена військовослужбовців Другої світової війни, заступниця міського голови Анастасія Чубіна пояснила:

“Відповідно до закону про повну загальну середню освіту до 1 вересня 2027 року має закінчитися реформа і відповідно має відбутися проведення документів статутних у відповідність. Відповідно, при здійсненні цієї реформи буде внесене питання про внесення змін у назви цих двох закладів середньої освіти. Тривала процедура. Кінцеве рішення ухвалять на сесії Черкаської міської ради”.

Загалом у Черкасах станом на 14 лютого 2024 року дві школи носять імена героїв Радянського Союзу і чотири, на території яких встановлені відповідні пам’ятні знаки.