Як пише інтернет-видання “ВіЧе”, практично у кожному номері газети “Новий Дзвін” та постійно на сторінках онлайн-медіа виходить інформація про те, як діти з усієї Звенигородщини гуртуються і збирають кошти для ЗСУ. Це і шкільні благодійні ярмарки, і концерти, і гурти юних волонтерів, які виступають та співають під магазинами, у парках, де збирають кошти для військових. І суми, які діти вторговують за випічку, чи за виконання пісень – чималі, сягають навіть 100 тисяч гривень. Подібні благодійні заходи у громадах Звенигородського району проходять щотижня. Окрім уроків і різних гуртків, школярі у вільний час плетуть маскувальні сітки, виготовляють власноруч різні прикраси, аби продати і допомогти зібрати кошти батьку-військовому чи сусіду, які тримають оборону. Натомість, місцеві чиновники лише піаряться на тому, як за гроші платників податків інколи купують амуніцію чи обладнання та передають їх, ніби від себе, у військові частини. Так працюють не всі, адже у деяких громадах району, окрім як витрачати просто бюджетні кошти, вміють їх і зекономити. Адже нині, під час війни, на державному рівні чи не щодня лунають заклики, щоб у громадах та районах економили і лишню копійку перерозподіляли на потреби оборони.

Кілька місяців тому, “ВіЧе” писало про те, що дві громади на Звенигородщині повністю відмовились від вуличного освітлення, заради того, аби закладені попередньо на це кошти, спрямувати на ЗСУ. Зауважимо, що це було зроблено ще до критичного дефіциту електроенергії в України та графіків відключень.

Водяницька громада найпершою заявила, що свої зекономлені кошти на освітленні в сумі 700 тисяч гривень та 500 тисяч на обслуговування, вони заощадять і придбають щось необхідне для військових. Слідом Тальнівська громада підтримала сусідів і теж на зекономлені кошти придбає необхідну техніку для ЗСУ.

Противляться економії у Звенигородській громаді, де керує найбагатший голова громади району Олександр Саєнко. За рік чиновник задекларував 790 946 гривень, адже має зарплату за місяць 65 912 гривень. Він отримує найбільші заробітки поміж голів громад Звенигородського району. Якщо відкрити декларацію пана Саєнка на сайті НАЗК і підрахувати доходи за рік (сюди входить і зарплата, і пенсія) то вийде непогана сума – більше 1 мільйона гривень. З такими заробітками бюджетника і економити не треба…

blank

Нещодавно, заступник голови Звенигородської міськради офіційно зробив заяву, що Звенигородка відмовиться від вуличного освітлення на користь ЗСУ і зекономлені 5 мільйонів спрямує війську. Проте, цього не зробили. А сам міський голова заперечив та сказав матері військового у телефонній розмові, що світло горить і буде горіти. Але не так склалося, адже в Україні ввели графіки відключення світла і хоч не хоч, а держава зобов’язала не вмикати освітлення, щоб зберегти енергетику, яка й так перенавантажена. Тобто, світло у Звенигородській громаді таки вимикають за графіками, але це не для економії коштів для ЗСУ. Не зрозуміла позиція очільника громади, коли школярі мали б йому слугувати прикладом, адже вони своїми руками та з батьківською допомогою придумують способи, як зібрати гроші і віддати їх військовим, а Саєнко говорить, що з бюджету і так багато купують для ЗСУ. Але зекономити ще на чомусь, де можна, відмовляється.

А очільник Звенигородської військової адміністрації Юрій Піковський, який сидить у будівлі навпроти міськради, у розмові із журналістами запевняє, що його повноваження не діють на голів громад. І він не може їх змусити економити кошти для ЗСУ. Чиновник запевняє пресу, що навіть якби і кошти зекономили на вуличному освітленні, то їх нереально перерозподілити і спрямувати для військових потреб.

– Ну як можна сказати «економія для ЗСУ»? Його ж не зекономиш, щоб можна було ці кошти перекинути на ЗСУ. Є стаття така-така-така (від редакції, – статтю так і не назвав). Якщо треба там якісь кошти на ЗСУ, вони йдуть окремо, рішенням сесії і т. д. А тут як сказати? З одної перекинуть на другу, чи як ви думаєте?

Проте спеціалісти із фінансового управління запевняють, що це реально: «Якщо в громаді закладена певна сума на вуличне освітлення та його обслуговування, і її вирішили зекономити, то ці гроші можна перерозподілити і придбати для військових, що потрібно».

У повноваженнях голови військової адміністрації чітко прописаний пункт: забезпечення ефективного використання природних, трудових і фінансових ресурсів. То хіба у Звенигородці ефективно використовують ресурси? Чи 5 мільйонів для військових будуть зайвими?

Цікаво, які ж повноваження входять в обов’язки пана Піковського? Покладати квіти від свята до свята біля пам’ятників? Чи особисто їздити на відкриття будь- чого нового, що з’являється в районі?

blank

blank

– Подивіться, які були у районній раді зарплати за 100 тисяч гривень, а в нас 17-18 тис. було. Ну я не жалуюсь, нам сьогодні підняли, частину коштів віддаємо у благодійні фонди на потреби ЗСУ… – повідомив журналістам Піковський.

Хоча мова була про економію на вуличному освітленні. Але кому, що боліло. Журналістів цікавило чому ж не економлять так, як і обіцяли, а Піковського – мала зарплата…

А із паном Саєнком пресі не вдалося вийти на зв’язок. Пробували й потрапити до нього особисто. Але, на жаль, нам повідомили, що голова у відрядженні у Черкасах…

Тож хочеться запитати у чиновників, чи на своєму вони місці? Мабуть, що ні. Їм би у школярів повчитись. Дядькам у костюмах, має бути хоча б соромно…

Марта Довжук