Олег Журба – один із найвідоміших медиків Черкащини сьогодні. У серпні цього року черкаського кардіохірурга нагородили Орденом святого Пантелеймона. Журба став першим лікарем із області, що отримав таку відзнаку від початку її заснування у 2008 році.

Нещодавно медик мав зустріч із міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком. На ній, зокрема, обговорювали, як у найближчі роки в Україні може змінитися лікування гострих інфарктів.

18000 поговорили з Олегом Журбою про те, як повномасштабна війна вплинула на життя кардіоцентру, чи справді чекати змін у лікуванні інфарктів у майбутньому та про роботу черкаських кардіохірургів сьогодні.

Про операції у кардіоцентрі

Минулоріч у нашому кардіологічному центрі було проведено близько 1500 операцій. І така кількість – це прорив для нас. 10 років тому ми говорили про те, що операції на відкритому серці – це щось зі сфери неможливого. Тепер щодня ми виконуємо кілька операцій на відкритому серці, велику кількість ендоваскулярних втручань та операції при порушеннях ритму та провідності серця. Загалом за останні п’ять років ми зробили більше семи тисяч втручань.

Але важлива не лише кількість. Загальна летальність операцій на відкритому серці за минулий рік – 1,7 %. Для розуміння, згідно з рекомендаціями Європейської асоціації серцево-судинних хірургів, при шунтуванні летальність не має перевищувати 2,5 %. А в нас – загальна летальність 1,7 %. Сюди входять і клапанні операції, і аневризми аорти, й інфекційні ендокардити, і пухлини серця, й операції при гострому інфаркті міокарда.

Якщо говорити суто про шунтування, то, по-перше, треба наголосити, що вони в нас відбуваються на працюючому серці (більш сучасна методика), а по-друге, в різні роки летальність становила від 1,2% до 1,7 %. По цих показниках ми не те, що наблизилися до європейських, ми відповідаємо цим рекомендаціям.

blank

Про кардіохірургію під час війни

Нині в Україні продовжується медична реформа і, я впевнений, у ній дуже важлива роль кардіологічних та кардіохірургічних центрів. У нас по всій країні трохи більше десятка кардіоцентрів і лише частина з них виконують кардіохірургічні втручання. Причому це не завжди відбувається на рутинному рівні – часом для проведення операцій приїжджають спеціалісти з інших центрів.

Але є кілька сильних центрів, які роблять це давно на високому рівні, самостійно. Особливе навантаження на них було після початку повномасштабного вторгнення, адже саме сюди зверталася велика кількість пацієнтів. Коли Київщина була частково окупованою, весь потік із суміжних областей був у нашому закладі. За останні місяці ми пролікували багато не лише черкащан, а й пацієнтів з Миколаєва, Херсона, Харкова, Києва, Чернівецької та багатьох інших областей. Зараз низка центрів в Україні відновили свою роботу, тож ситуація трішки змінилася і потік пацієнтів дещо зменшився.

Хоча ми ще до цього почали виконувати функції, власне кажучи, міжрегіонального центру, який розрахований не лише на пацієнтів нашої області. Наша команда вже давно надає допомогу пацієнтам з інших регіонів. Завдяки медичній реформі зараз у нас діє ринок послуг. Тобто ви можете взяти у сімейного лікаря направлення і поїхати до будь-якого спеціаліста у будь-яку клініку для проведення оперативного втручання. Обрати того лікаря, у якому впевнені і якому довіряєте.

Під час реформування дуже важливо, аби кардіологічні центри, а особливо ті, що надають кардіохірургічну допомогу, залишалися самостійними, високоспеціалізованими закладами, що надають надкластерну допомогу.

Про лікування інфарктів

Зараз точиться дискусія щодо того, як у подальшому відбуватиметься лікування гострих інфарктів. Багато закладів хочуть надавати цю послугу. Але є питання, які ж результати цього лікування?

Візьмемо дані обласного центру медичної статистики за минулий рік. У кардіологічному центрі летальність при інфарктах міокарду – 7,5 %. Цей показник трішки виріс порівняно з попередніми роками. Ми досі відчуваємо наслідки COVID-19. Через пандемію пацієнти не могли звернутися вчасно, а це вплинуло на результат подібних втручань. При своєчасному лікуванні показник летальності міг би зменшитися на 1-1,5 %, тобто у нашому закладі становити десь 6 %.

blank

А тепер візьмемо інші заклади Черкас. Згідно з даними все того ж центру статистики, в обласній лікарні при гострому інфаркті летальність за минулий рік становить 15 %, у Третій міській лікарні – 43,5 %. Це дуже високі показники, за кожним із яких – людське життя.

blank

Позиція профільного міністерства на сьогодні: реформа має вивести надання допомоги під час таких серйозних патологій як гострі інфаркти, інсульти, онкологія, на більш високий рівень. Є думка про те, що надання цих послуг має концентруватися не в тих закладах, які найближче розміщені, а де цю послугу надають найбільш якісно.

Якщо в кардіоцентрі летальність 7,5 %, а в інших центрах – 15 і 43, то що було б, якби надання допомоги цим пацієнтам було сконцентровано в центрі, який робить це найбільш якісно? Летальність в області б зменшилася з 15,6 % до принаймні 7,5 %. Хоча я хотів би, аби цей рівень був ще нижчим. Якщо така динаміка буде на Черкащині, то й по всій Україні летальність поступово зменшуватиметься. Ми маємо звернути на це особливу увагу.

За даними асоціації кардіологів, ті реформи, які почалися 10 років тому з появи реперфузійних центрів для лікування інфаркту міокарда, почали лише зараз давати результат. У 2015 році летальність від інфаркту в Україні становила близько 14 %. Такого показника немає в жодній країні Європи. Там він не перевищує 7-8 %. А минулоріч в Україні показник летальності був уже 12 %.

Будемо сподіватися, що динаміка буде покращуватися. У міністерстві задекларували свою позицію: з тими центрами, які надають допомогу на недостатньо високому рівні, Національна служба здоров’я не укладатиме контрактів на цю послугу.

blank

Кардіохірургія за останні роки пройшла довгий шлях від поодиноких операцій до кардинальних змін у підходах лікування. За останні роки дуже змінилася якість та збільшилася кількість втручань. Як наслідок, сьогодні в Україні проводять операції європейського рівня, технологічно складні, запроваджена трансплантація серця.

Впевнений, що за умов забезпечення самостійності кардіохірургічні центри продовжать свій розвиток і надаватимуть допомогу на ще вищому рівні. Натомість концентрація лікування пацієнтів саме у таких спеціалізованих закладах дасть змогу рятувати більше життів людей.