Сьогодні в слідчому управлінні ФСБ Росії відбулися слідчі дії з військовополоненими моряками з Черкащини — капітаном рейдового буксиру «Яни Капу» Олегом Мельничуком та лейтенантом Владиславом Костишиним. Про це повідомили на своїх сторінка у «Фейсбуці» їхні адвокати Едем Семедляєв та Олег Єлісєєв, пише «Вичерпно».

За словами Єдема Семедляєва, на додатковому допиті Олег Мельничук відмовився від дачі показів. Він почуває себе задовільно. Написав і відправив близько 30 листів, отримав з різних країн — близько 40. Просить писати йому російською мовою, оскільки листи іншою моовю не проходять цензуру і не передаються.

– Дякує всім, хто не байдужий до тієї ситуації, в якій вони опинилися і роблять все можливе для якнайшвидшого звільнення. Також дякує всім, хто займається передачами товарів і всього необхідного. Дуже переживає за батьків, свою команду і інших військовополонених і навіть за собачку, яку впізнав і яка знаходиться на ланцюзі в полоні в місті Керч, — написав адвокат Мельничука.

Під час відповідних слідчих дій Владислав Костишин вкотре наголосив, що є військовополоненим, написав у «Фейсбуці» його адвокат Олег Єлісєєв. За його словами, йому вдалося поговорити з Владиславом. Полонений моряк повідомив, що у нього все добре.

blank

– Владислав здоровий і, не дивлячись на перебування в полоні, посміхається. Знову передає вітання всім, хто зараз це читає. Справжні герої ніколи не здаються, — повідомив адвокат.

Раніше координатор адвокатів українських моряків Микола Полозов у «Фейсбуці» повідомив, що Московський міський суд розглянув апеляційні скарги захисту шостої четвірки військовополонених українських моряків: Андрія Артеменка, Андрія Ейдера, Василя Сороки та Олега Мельничука. Засідання проходило в закритому режимі за клопотанням слідства ФСБ. В ході засідання судом було задоволено клопотання адвокатів про залучення резолюції ПАРЄ. Підсумковий результат розгляду скарг був передбачуваний, як і стосовно 16 військовополонених, чиї скарги були розглянуті раніше,  суд так само відмовив у задоволенні скарг і залишив постанову Лефортовського районного суду про продовження строків тримання під вартою до кінця квітня в силі.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки стався російський збройний напад і захоплення українських військових катерів «Бердянськ», «Нікополь» і буксира «Яни Капу», які здійснювали морський перехід з порту Одеса в порт Маріуполь — з Чорного в Азовське море, також були поранені і захоплені в полон члени їх екіпажів.