Соснівський суд засудив, а потім виправдав офіцера, заступника начальника Головного центру підготовки особового складу Державної прикордонної служби в Оршанці, пише “Кропива“.

Судили військовослужбовця, росіянина за національним походженням за ч. 2 ст. 109 ККУ – публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

За даними слідства у березні 2014 року Микола Кузнєцов створив сторінку в соцмережі «Вконтакті» під акаунтом «Виктор Глазев». А потім використовуючи дану сторінку створив групу під назвою «Народно-освободительное движение Черкассы». Військовослужбовець почав адмініструвати дану групу та розміщувати або погоджувати розміщення інформації, яка кваліфікована шляхом проведення експертиз як така, що містить публічні заклики до мобілізації жителів південного-сходу та подальших силових і збройних виступів проти діючої влади України, тобто до насильницького повалення існуючого конституційного ладу. Також пости містить публічні заклики до збройних виступів працівників МВС України проти нині діючої влади та ігнорування прийнятих нею законів. Розміщувалася інформація стосовно лідерів сепаратистського руху на Сході.

В лютому 2017 року Соснівський суд засудив офіцера до одного року позбавлення волі без конфіскації майна, але звільнив від відбуття покарання з випробувальним терміном один рік. Підсудний в апеляційному порядку оскаржив таке рішення і справа була направлена Апеляційним судом на повторний розгляд до суду першої інстанції. Вже в грудні 2017 Соснівський суд в іншому складі повністю виправдав підозрюваного за недоведеністю його вини у вчиненні злочину. Нині прокуратура намагається оскаржити таке рішення в Апеляційному суді.

Фото затримання офіцера працівниками СБУ у травні 2014 року.

Під час судового розгляду обвинувачений повністю не визнавав своєї вини у скоєнні злочину. Як він пояснив в судовому засіданні, його дуже сильно вразили події, що відбувалися в Києві на початку 2014 року, а саме непокора громадян силовим структурам МВС України. Зокрема громадянська непокора силовим структурам, які в демократичних державах мають право на використання сили зі сторони держави проти мітингувальників, використання коктейлів Молотова, вогнепальної зброї, як проти спецпідрозділів «Беркут» та МВС України, так і проти цивільного населення, бездіяльність тодішньої влади в плані наведення конституційного ладу в країні.

З його точки зору в засобах масової інформації події, які сталися на Україні з листопада 2013 по березень 2014 року, висвітлювалися однобоко. Дані висновки він зробив на основі власних міркувань, переглядаючи новинні канали не тільки українського телебачення, а також канали російських та англомовних засобів масової інформації. Він усвідомлював, що дані події можуть призвести до втрати державності України, тому недотримання Конституції України а також замовчування цього факту в засобах масової інформації обурила його. Він усвідомив, що колишній президент України нікому свої повноваження не передавав, а у засобах масової інформації зазначалося, що президент втік та допустив зраду, проте він вважає, що це потрібно довести в конституційному порядку. Незважаючи на це його відношення до президента було негативним. У березні 2014 року він зрозумів, що основний закон України було порушено, в тому числі були порушені як його права і свободи, так і права та свободи інших громадян країни. Після чого він вирішив створити групу «НОД Черкассы» в соціальній мережі «В Контакте» з метою висвітлення інформації, яка не висвітлюється в засобах масової інформації. Зустрічатися, знайомитися чи збирати людей, які подавали заявку на участь в групі він не бажав. В дану групу він копіював матеріали по категоріям: політичні події; події; аналіз історичних подій; телевізійні новини; різноманітні заклики; цитати відомих людей; музичні кліпи; психологічні поради. При цьому він не переслідував мету повалення конституційного ладу або захоплення державної влади та не закликав учасників групи до вчинення таких дій. Відбір та висвітлення інформації він проводив суто у свій вільний від служби час. Він не збирався ні від кого ховатися, а тому група була відкритою і доступною кожному бажаючому її відвідати, і кожна особа могла помістити там матеріали на свій вибір.

Відзначимо, що виправданий офіцер останні роки займає керівні посади Головного центру підготовки особового складу Державної прикордонної служби України який дислокується в селищі Оршанець, Черкаського району. За даними декларації поданої за минулий рік він обіймав посаду одного із заступників навчального центру.