Прокурори Черкаської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт відносно жителя Золотоніського району Черкаської області за фактами заперечення збройної агресії рф проти України та поширення матеріалів, у яких містяться виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України (ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 КК України). Про це інформує пресслужба обласної прокуратури.

Слідством встановлено, що 40-річний чоловік використовуючи власний акаунт у соціальній мережі, неодноразово поширював дописи антиукраїнського спрямування. У своїх постах розповсюджував проросійські наративи, визнавав правомірною так звану «спецоперацію», стверджував, що на території України відбувається «насильницька українізація у терористичній формі».

Крім того, обвинувачений під час кожного судового, засідання не реагуючи на законні зауваження та вимоги суду, заявляв, що у 2014 році відбувся «антиконституційний державний переворот» і всі представники органів судової влади, прокуратури та слідства здійснюють терористичну діяльність.

З травня 2024 обвинувачений утримується під вартою з визначеною можливістю застави.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснює УСБУ в Черкаській області.

Довідково:  санкція частини 3 статті 436-2 КК України передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину й не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.