Вже, можна сказати, традиційно, тальнівчани зустрічають велике свято у столиці. Пише видання «Вісті Черкащини».

–Уже другий рік поспіль це свято ми відзначаємо в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, святині Київської держави, звільненої від мп, молилися за Україну, за її владу, за ЗСУ, за полонених, за волонтерів, за народ, за нашу Перемогу. Звичайно, що погодні умови та нещодавні обстріли дитячої лікарні «Охматдит» позначилися на кількості мирян з Тальнівщини, але цього разу все пройшло благополучно, – сказав у розмові настоятель Петропавлівського храму протоієрей Андрій Гаргат.

15 липня для духовенства та всіх охочих з Тальнівської громади, які хотіли долучитися до святкування 1036 річниці хре́щення Ки́ївської Ру́сі́, був особливим. Починався зарання: о четвертій, о п`ятій – виїзд від Петропавлівського храму до Києва. Хвилюючі емоції переповнювали місцевих тальнівчан та всіх присутніх, які з`їхалися з Лоташевого, Кривих Колін, Мошурова, Тальянок. Дехто з них ніколи не був у столиці, не відвідував Києво-Печерську лавру. Було замовлено комфортний автобус з кондиціонером. На території святині ченці родавали пляшки з водою. Все було продумано для комфорту вірян.

Служба відбувалася в Успенському соборі, її очолив Блаженнійший Митрополит Епіфаній, який привітав усіх присутніх владик, отців, братів і сестер зі святом.

– Сьогодні великою радістю наповнюються наші серця, бо ми маємо можливість у молитві, єдиними устами і єдиним серцем, зібрані з різних куточків України, прославити Бога за всі благодіяння нашому народу від віку й донині явлені. Тому в цей урочистий день наша найперша мета – піднести подяку Творцеві та прославити хрещеного батька українського народу святого Володимира, – виголосив Митрополит Епіфаній. – Хрещення, як Таїнство для кожного з нас, особисто є другим народженням.

Його промову і все, що відбувалося в Успенському соборі, завдяки гучномовцю було чути надвір. Всі бажаючі присутні мали можливість посповідатися та причаститися, все було організовано на високому рівні.

–У соборі величезний іконостас, від позолоти і краси крутилася голова. Музика дзвону приводила в стан душевного спокою і якогось блаженства – стану великого щастя, великої насолоди, духовного задоволення. Особливо зворушило виконання усіма священниками «Вірую». Емоції переповнюють, – ділиться своїми враженнями Олена з Тального.

У кінці служби співали «Многії літа» воїнам-захисникам України, всім присутнім. Прекрасний звук, акустика. Відбулася велична літургія, яка запам`ятається очевидцям на все життя. Митрополит Епіфаній благословив усіх, хто до нього підходив, а також воїнів, які прийшли на службу. Хвилюючим моментом було те, що подаровані квіти роздав паломникам.

–Поїздка мені дуже сподобалась, дякую всім організаторам цієї незабутньої подорожі, на мене найшло духовне окрилення, а троянда, подарована Єпіфанієм, залишиться на все життя як безцінний подарунок, – розповідає Анна Москаленко з Мошурова.