В обласному Комітеті виборців України прокоментували законність відкликання депутатів у Черкасах.

За словами юриста організації Алли Юрковської, нині в місті склалась ситуація, коли всі сторони процесу відкликання депутатів намагаються реалізувати свої права, рухаючись “поміж крапельками” норм законодавства.

– З одного боку, депутати Черкаської міської ради, переконавши самих, що виборець голосував саме за них, як за персоналій, вирішили забути чи ігнорувати той факт, що вони були обрані за партійною системою. З іншого – політичні партії, які “завели” в раду депутатів, мають законне право розраховувати на те, що депутати-списочники дотримуватимуться лінії партії і діятимуть узгоджено, – говорить у коментарі кореспонденту сайту “ІнфоМІСТ” Юрковська.

На її переконання, депутати, обрані за законом “Про місцеві вибори”, “не можуть просто так взяти і посередині своєї каденції раптом передумати і вирішити, що цей закон їх більше не влаштовує”.

– Приміром, якщо не помиляюся, то Віталій Косяк не був переможцем на своєму окрузі, але тим не менш став депутатом, оскільки його партія отримала певну депутатську квоту. Погодившись на певні правила гри, доводиться грати в неї до кінця з усіма як позитивними, так і негативними наслідками, – констатує юрист КВУ.

Що стосується ролі ТВК, то вона, за словами Алли Юрковської, є лише посередником, яка здебільшого опікується передаванням документів тій чи тій стороні.

– ТВК отримує інформацію від ініціативної групи та передає її партії. Отримує рішення партії і вже констатує факт припинення повноважень одними депутатами та набуття іншими. Звісно, без результативної роботи ТВК процедура відкликання може стати нездійсненою. І вона такою могла бути в Черкасах – багато хто, в зокрема й ЧОО КВУ, вважали, що процес відкликання не буде доведений до кінця, адже ще на початкових етапах були порушені певні процедури, які дають підставу оскаржувати дії ініціаторів відкликання в судах, максимально довго, – говорить експерт.

Натомість, переповідає Юрковська, суд лише частково задовольнив позови депутатів Максима Шадловського та Віталія Косяка.

– Для забезпечення позову депутати вимагали зупинити перевірку Черкаською міською виборчою комісією отриманих матеріалів на підтримку внесення пропозиції щодо відкликання депутатів Черкаської міської ради та заборонити ТВК узагальнювати підсумки збору підписів і ухвалювати рішення про звернення до партії щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою. Суд задовольнив вимоги частково, лише заборонивши Черкаській ТВК приймати рішення про звернення до вищого керівного органу партії, місцевої організація якої висувала депутата, щодо відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою. Але це не врятувало депутатів від відкликання. Я не маю всіх документів, що стосуються цього кейсу, але судячи з усього ТВК обійшла заборону суду: звернулася до партії не щодо відкликання, а щодо надання інформації про узагальнення підсумків збору підписів, – каже представник обласної організації Комітету виборців України.

На її переконання, рішення ТВК щодо відкликання депутатів можуть бути оскаржені в суді. Більше того: перспективи виграшу в судовій інстанції є доволі вірогідними.

– Суд може зупинити рішення ТВК до того часу, поки не буде вирішено первісний позов до організаторів ініціативних зборів. Проте з такою ж самою долею ймовірності може і не зробити цього, оскільки ТВК діяла в межах своїх повноважень. На жаль, наша політична і судова системи дозволяють припускати будь-який результат розгляду справи навіть при наявності самоочевидних аргументів і фактів, – додає Юрковська.

Окрім того на “Фейсбуці” Юрковська зазначила, що сесії міської ради у Черкасах очікувати не варто.

“Тепер сесія не відбудеться ніколи – щоб не дати можливість ТВК зачитати своє рішення про нових депутатів.”