Завдяки завчасному завершенню ремонтів на двох блоках атомних станцій та зниженню температури повітря ситуація в енергетиці стабілізувалася. Про це зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 30 липня.

 

Водночас Уряд продовжує підготовку до осінньо-зимового періоду та розвиток альтернативних джерел генерації. Вже запущено програми державної підтримки побудови розподіленої генерації та є перші приклади кредитування бізнесу та фізичних осіб для посилення енергетичної стійкості.

«Спостерігаємо стійкий попит на пільгове кредитування як з боку малих та середніх підприємців, так і з боку домогосподарств», — зауважив Денис Шмигаль.

Глава Уряду відзначив, що Президент Володимир Зеленський підписав закон про зняття ввізного мита й ПДВ для енергообладнання. З 27 липня закон набув чинності.

«Тепер у пільговому режимі громадяни та бізнес можуть завозити електрогенератори, інвертори, акумулятори, зарядні станції тощо», — повідомив прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль підкреслив, що залучення допомоги від партнерів — це ще один напрямок посилення енергетики. Він зазначив, що при міністерстві енергетики утворена група для координації міжнародної допомоги. А у Фонді підтримки енергетики України накопичено вже понад 550 млн євро внесків.

«Щотижня ми отримуємо конкретну допомогу від держав, міжнародних організацій та інституцій. Працюємо з партнерами по ENTSO-E над тим, щоб до настання зими збільшити можливості України в імпорті електроенергії», — сказав прем’єр-міністр.