Подія відбулася у день сторічного ювілею Черкаського обласного краєзнавчого музею та на його честь. Вона по суті стала особливим подарунком колективу закладу від родини відомих митців. Сама виставка є унікальною, адже стала першою в Черкасах спільною виставкою одразу трьох Теліженків: Олександри, Миколи та Олесі, та уособленням бренду TELIZHENKO fashion house, пише “Про все”.

В рамках виставки відвідувачі та поціновувачі мистецтва талановитої родини мали можливість побачити фантастичні витинанки, унікальні авторські рушники, вишиті і аплікативні картини, фотосесії fashion колекцій та стати учасником незабутнього показу сучасного етно вбрання.

До речі, колекцію від модного дому Теліженків не так давно “обкатали” під час конкурсу “Міс ЧНУ-2018”.

Як зізнались творці багатогранного мистецького проекту, з юними красунями та аматорками модельного бізнесу було надзвичайно приємно працювати. Адже дівчата уважно прислуховувались до кожної слушної поради та надихались красою нашої національної культури. Протягом 4 місяців під керівництвом наполегливого хореографа-постановника вони вчились дефілювати в вишуканих сукнях, в яких влучно переплелися старовина та сучасність.

blank

На виставці представлено понад 20 картин, “створених голкою” та вишитих рушників авторства берегині теліженківського роду — Олександри Теліженко. Кожна робота художниці має свою особливу мову, закодовану у символах та знаках, на яких добре знається майстриня.

blank

— Є така робота, яку може зробити будь-хто, а є така робота, яку, окрім мене, не зробить ніхто, — впевнено коментує вона — Рушником займається вся Україна. Зараз часто вишивають рушники: повторюють музейні, беруть щось з каталогів, щось перешивають, копіюють, але не творять. А рушник — це така філософія, це такі знання, які треба мати, а їх нам ніхто не давав. Я ці знання по краплинці все своє життя збираю. І тому сьогодні рушник не творить ніхто, крім мене. Вишивка неймовірно інформативна, оскільки всі орнаментальні зображення базуються на символах, які треба вміти читати, а я вмію читати символи. Дехто з науковців твердить, що це давно втрачена грамота. Погоджуюся, це — грамота, космічна грамота, але її можна і треба зараз читати та тлумачити. У своїх роботах — і в рушниках, і в картинах я спілкуюсь з глядачем виключно через мову символів. Символ — той же хрест, чи сварга, чи спіраль — те, що складається десятками тисяч років та відшліфовувалося часом. Чим глибше в історію, чим древніший народ, тим універсальніші знаки. Одним із таких прикладів є наша сварга.

blank

Виставка від бренду TELIZHENKO fashion house дійсно варта уваги, бо вона відображає справжнє, енергетично наповнене та захоплююче, таке близьке серцю українців мистецтво. Експозиція творів майстрів закумулювала величезну любов та шану художників до народної спадщини та глибинне відчуття коренів українського народу, якому Теліженки служать вірою та правдою багато років.

blank

Нагадаємо, що цю цікаву експозицію черкащани побачили вперше,а до цього вона побувала та викликала неабиякий фурор в Мистецькому Арсеналі, в Національній спілці художників України, Міністерстві закордонних справ та Верховній раді України.