Ветерани Афганістану, АТОвці, чорнобильці та Національний корпус зранку мітингували під приміщенням Черкаської облдержадмінцістрації. Вони вимагали зустрічі із головою ОДА Юрієм Ткаченком та його заступниками Віталієм Ковалем та Ярославом Березанем.

Активісти невдоволені рівнем соціального захисту пільгових категорій громадян, а також їх обурив підхід до монетизації пільг в області.

Нагадаємо, відповідно до постанови Кабінету Міністрів розмір щомісячної готівкової виплати визначається шляхом множення середньої вартості проїзду у міському комунальному транспорті в області на 30 поїздок. У Черкасах він складає 60 грн., тобто 30 поїздок у тролейбусі, де вартість квитка – 2 грн.

Слід зауважити, що постановою передбачено збільшення цього розміру окремим категоріям громадян. Зокрема пільговикам, які відповідно до законодавства мають право на пільги з оплати проїзду на міжміських маршрутах загального користування, розмір щомісячної виплати збільшується на 20% і складає 72 грн. Особам з інвалідністю І групи та дітям з інвалідністю (крім дітей до 6 років) виплата здійснюється у подвійному розмірі, тобто 144 грн. Для осіб з інвалідністю І, ІІ груп та дітей з інвалідністю (крім дітей до 6 років), які навчаються у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти або проходять реабілітацію, розмір щомісячної готівкової виплати додатково збільшується вдвічі – 288 грн.

blank

Утім, черкаські пільговики переконані, що ці суми занадто мізерні і виглядають, як знущаняя над людьми.

Керівництво облдержадміністрації зустрілось із мітингувальниками. На зустріч прийшов і екс-заступник міського голови Черкас Геннадій Шевченко.

Як наголосив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, є можливість врегулювати це питання на місцях та внести зміни до розпорядження ОДА, яке було видано задля забезпечення виконання постанови уряду. Він наголосив, що можна звернутись до депутатів обласної ради із проектом рішення щодо ухвалення відповідного звернення до органів місцевого самоврядування. А сесія Черкаської обласної ради як раз відбудеться наступного тижня, 27 червня.

blank

Фото “ІнфоМіст”

Обласні владці переконували активістів, що райони та об’єднані територіальні громади області готові спрямувати кошти із місцевих бюджетів на компенсацію проїзду пільговим категоріям населення та подали відповідні пропозиції, правда, не всі: місто Черкаси – 0, Ватутіне – 100 тис. грн, Золотоноша – 1 млн 592 тис, Канів – 600 тис. грн, Сміла – 2 млн 800 тис, Умань – 3 млн 493 тис, Городищенський район – 466 тис. грн, Драбівський – 597 тис. грн, Жашківський – 729 тис. грн, Звенигородський – 60 тис. грн, Золотоніський – 2 млн, Канівський – 1 млн 342 тис. грн, Катеринопільський – 396 тисяч.

“Пропоную внести зміни до мого розпорядження. А саме в пункті №2 “рекомендувати органам місцевого самоврядування ухвалити рішення щодо збільшення кількості поїздок та розміру суми щомісячної готівкової виплати пільг з оплати проїзду для окремих категорій осіб, які мають право на пільги за плату проїзду усіма видами транспорту загального користування на міський, приміських та міжміських маршрутах”. Ми маємо механізм на місцях, аби владнати це питання, поки триває цей перехідний період на загальнодержавному рівні. Напрацюємо разом проект рішення обласної ради, впевнений, депутати нас підтримають. Із відповідними спільними пропозиціями звертатимемось і на центральний рівень”, – заявив під час зустрічі Ткаченко.

Голова ОДА також за пропонував координаційним радам учасників бойових дій узгодити граничну суму щомісячної готівкої виплати та подати цю пропозицію на розгляд депутатів облради.

Олександра Полянська