Екосвідомі черкасці висловлюють у Фейсбуці свою позицію щодо встановлення в місті штучної ялинки та проведеного чиновниками псевдоопитування містян на дану тему.

Як ми писали раніше, попри намагання черкасців переконати очільника департаменту гуманітарної політики Черкаської міської ради, “свободівця” Сергія Воронова у неекологічності встановлення штучної головної ялинки в Черкасах, міська влада таки вирішила провести експеримент і замовити пластикову ялинку на кілька мільйонів.

Натомість, мисткиня Сніжана Калюжна започаткувала флешмоб “На штучну йолку я не йду”. Черкасці підтримують ідею хештегом #я_екосвідома, або ж #я_екосвідомий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйонні “халтурки” щороку? Навіщо черкаським “свободівцям” штучна ялинка у центрі Черкас

Серед зачинателів флешмобу і краєзнавець Борис Юхно з своїм текстом про штучні ялинки:

“Дивні ми люди. Щонайменше – непослідовні. Боремося з пакетами із супермаркетів, пластмасовими квітами на кладовищах, одноразовим посудом для пікніків та таке інше, але… голосуємо за штучну ялинку на Соборній площі. При тому, “волевиявлення громади” на її користь має таку перевагу, що сам Зеленський би позаздрив: 84% проти 16%. Ну, це якщо вірити “свободівцю” Сергію Воронову, за сумісництвом – очільнику департаменту освіти та гуманітарної політики ЧМР.

Але я йому не вірю. Ну, та зрештою – це теж сторінка Фейсбук, можемо зробити паралельне опитування і вивести процент. Не вірю й тому, що зі слів цього “директора ялинкових справ” для створення головної окраси свята щороку зрубують 400 сосон. Не правда, від 180 до 280-ти. Але то таке, тирса. Просто за маленькою брехнею завжди криється більша, інакше перша втрачає сенс.

Все це китайське щастя гамузом коштуватиме нам 2,5 млн. грн. Мовляв – зате на багато років. На скільки, конкретно? Уявляєте собі ту “красу” років за 5-7? Ще одне питання – як її потім утилізувавти? До слова, “комплект сосонок”, які йдуть в каркас, обходиться тисяч у 60-80, гора – 100 разом зі всіма роботами. Рахуватимемо, чи повіримо, що штучна вигідніше? Що з ними відбувається потім? Їх перетворюють на тепло в “Черкаситеплокомунерго” або ж на “комфорт” для тварин у зоопарку. Ці сосни спеціально вирощуються у лісництвах області. Наголошую – спеціально і спеціально навченими людьми. Це робота і гроші для наших, а не для китайців. Між іншим, про тепло. Штучні теж кльово горять. Прямо на площах під час святкувань, можете погуглити відео.

Насамкінець. У жодній з розвинених, а значить – екологічних країн Європи, штучної громадської ялини ви не побачите. Лише “на теренах колишнього Союзу”, найчастіше – в Росії (ну, просто вона найбільша). І здогадайтеся з одного разу, чому так. В Росії бракує йолок?

І два речення про 2,5 мільйони. Тільки-ж но скуповувалися на 1,7 мільйони, у грудні 2016-го! “Дорогі” ви наші чиновники, а не задофіга буде? Що за три роки сталося зі старими гірляндами-ліхтариками? Побилися? Бандіти вкрали? Та ні, сині трусєля упоперек бульвару як висіли, так і висять, при чому цілий рік….”