Новий скульптурний портрет Тараса Шевченка з’явився у музеї “Кобзаря” у Черкасах. Створений київським художником Іваном Мельничуком, образ Тараса Григоровича зображений у формі бійця Збройних Сил України. Він у касці і бронежилеті, на якому написано: “Шевченко. Збройні Сили України” і зображений тризуб. Наукова співробітниця музею “Кобзаря” Тараса Шевченка Діана Вівчарик розповіла Суспільному, що новий експонат прибув до музею нещодавно.

“Ми з колегами побачили, що скульптор продає такі роботи. А в нас є виставка, де збираємо речі на актуальну військову тематику. Прийде час перемоги, будемо згадувати підбадьорливі артефакти війни. І, звичайно ж, образ Шевченка в сучасному строї, в касці, в бронежилеті зацікавив нас. Скульптури зараз не багато хто робить. І такої, особливо, сувенірної, яку можна придбати”,— розповіла Діана Вівчарик.

Заввишки робота невелика — 27 сантиметрів.

“До дня народження Шевченка на у скульптора Івана Мельничука була знижка. Придбали в Інстаграмі. На другий день поштою прийшло замовлення. Бо цей скульптор із Києва”, — додала жінка.

blank
Зараз роботу віддали реставратору, оскільки хочуть, щоб твір мав ще більш досконалий вигляд.

“Наш товариш Віктор Григорович Крючков — він і реставратор і скульптор за освітою. Він зробить його під бронзу, щоб був симпатичніший. Ми придбали гіпсове погруддя — це дешевший матеріал. А після тонування він буде наче металевий. Ми придбали найпростіший і найдешевший”, — пояснила наукова співробітниця.

“Сучасний” Шевченко у музеї представлений в окремій експозиції, де буде й це погруддя. Нині серед експонатів: чай “Борітеся — поборете, склянка, чашка, футболка тощо. Серед предметів минувшини — портрет Кобзаря на тарілці 1890 року.

blank

blank
“У нас музей “Кобзаря”, ми саме про книжки балакаємо. Але в цю експозицію збираємо все, що можна. І з харчів, обгортки з цукерок. Тема Шевченка і війни буде на віки, треба мати такі предмети. Якщо хтось щось принесе, ми радо приймемо нові експонати”, – розповіла Діана Вівчарик.